Mit főzzek? - Gyors, húsmentes ételreceptek a szigorú böjti napokra

Húsvét

alon.hu

2025.04.08. 17:57

Mit főzzek? - Gyors, húsmentes, ugyanakkor egészséges ételek a szigorú böjti napokra.

Már javában tart a 40 napos böjt, ami hamvazószerdán kezdődött és húsvétvasárnap ér véget.  

Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, csak hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt: a 18 és 60 év közötti híveknek, akik ekkor csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. E két napon és nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

Ehhez szeretnék hozzájárulni két zöldséges recepttel, ötlettel.

Zellerkrémleves

Mit főzzek? - Zellerkrémleves
Mit főzzek? - Zellerkrémleves

Hozzávalók

  • 1 nagyobb vagy 2 közepes zeller
  • 3-4 zellerszár
  • 1 közepes burgonya
  • 1 db húsleveskocka
  • 4 dl főzőtejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • őrölt feketebors
  • zellerzöld

Elkészítés

  • A megtisztított zellert nagyjából 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A megpucolt burgonyát is kockázzuk fel.
  • A zellerszárat is daraboljuk egyformára.
  • A vöröshagymát tisztítsuk, majd vágjuk apróra.
  • A fokhagymát fokhagymaprésen nyomjuk át.
  • A vöröshagymát olajon picit dinszteljük meg, tegyük rá a zellerkockákat, a zellerszárat és kevergessük tovább.
  • A zúzott foghagymát adjuk hozzá.
  • Engedjük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az burgonyakockákat, a zeller zöldjét és a leveskockát, majd a forralástól számítva kb. 15 percig lassú tűzön főzzük.
  • Miután a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pépesítsük.
  • Az edényt tegyük vissza a tűzre, a levest ismét forraljuk fel. Adjuk hozzá a tejszínt is és még egyet forraljunk rajta.
  • Az elkészült levest, ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
  • Reszelt sajttal vagy levesgyönggyel tálaljuk.

Gyors húsmentes receptek és ötletek.

Brokkolilepényke

Brokkolilepényke salátával és jázminrizzsel
Brokkolilepényke rizzsel

Hozzávalók

  • 1 fej brokkoli
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb tojás
  • 1 lilahagyma vagy 2-3 szál újhagyma (esetleg metélőhagyma is mehet bele)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek. aprószemű zabpehely (vagy zsemlemorzsa)
  • kis csokor petrezselyemzöld
  • só, bors
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés

  • A brokkolit sós vízben főzzük meg, majd villával törjük össze.
  • Adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát vagy újhagymát, a zúzott fokhagymát, és az aprított petrezselyemzöldet.
  • Keverjük hozzá a zabpelyhet (vagy a zsemlemorzsát).
  • Végül tegyük bele a felvert tojást és a reszelt sajtot is.
  • Az egészet sózzuk, borsozzuk.
  • 20 percet pihentessük.
  • Egy felforrósított serpenyőbe tegyünk olajat és kanalazzunk 3-4 kis lepénykét a brokkolimasszából. A kanál hátával lapítsuk el egy kissé ki. Süssük nagyjából 3-4 percig, majd egy konyhai lapát segítségével fordítsuk meg és így is süssük kb. 3 percig.
  • Papírtörlőre szedjük ki, ha megsült, majd folytassuk mindaddig a sütést, amíg el nem fogy a brokkolimassza.

Salátával és jázminrizzsel tálaljuk.

.