Mit főzzek? - Gyors, húsmentes ételreceptek a szigorú böjti napokra
Húsvét
alon.hu
2025.04.08. 17:57
Mit főzzek? - Gyors, húsmentes, ugyanakkor egészséges ételek a szigorú böjti napokra.
Már javában tart a 40 napos böjt, ami hamvazószerdán kezdődött és húsvétvasárnap ér véget.
Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, csak hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt: a 18 és 60 év közötti híveknek, akik ekkor csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. E két napon és nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.
Ehhez szeretnék hozzájárulni két zöldséges recepttel, ötlettel.
Zellerkrémleves
Mit főzzek? - Zellerkrémleves
Hozzávalók
1 nagyobb vagy 2 közepes zeller
3-4 zellerszár
1 közepes burgonya
1 db húsleveskocka
4 dl főzőtejszín
1 fej vöröshagyma
3 ek. olaj
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt feketebors
zellerzöld
só
Elkészítés
A megtisztított zellert nagyjából 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A megpucolt burgonyát is kockázzuk fel.
A zellerszárat is daraboljuk egyformára.
A vöröshagymát tisztítsuk, majd vágjuk apróra.
A fokhagymát fokhagymaprésen nyomjuk át.
A vöröshagymát olajon picit dinszteljük meg, tegyük rá a zellerkockákat, a zellerszárat és kevergessük tovább.
A zúzott foghagymát adjuk hozzá.
Engedjük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az burgonyakockákat, a zeller zöldjét és a leveskockát, majd a forralástól számítva kb. 15 percig lassú tűzön főzzük.
Miután a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pépesítsük.
Az edényt tegyük vissza a tűzre, a levest ismét forraljuk fel. Adjuk hozzá a tejszínt is és még egyet forraljunk rajta.
Az elkészült levest, ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
Reszelt sajttal vagy levesgyönggyel tálaljuk.
Gyors húsmentes receptek és ötletek.
Brokkolilepényke
Brokkolilepényke rizzsel
Hozzávalók
1 fej brokkoli
1 nagyobb vagy 2 kisebb tojás
1 lilahagyma vagy 2-3 szál újhagyma (esetleg metélőhagyma is mehet bele)
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 ek. aprószemű zabpehely (vagy zsemlemorzsa)
kis csokor petrezselyemzöld
só, bors
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés
A brokkolit sós vízben főzzük meg, majd villával törjük össze.
Adjuk hozzá az apróra vágott lilahagymát vagy újhagymát, a zúzott fokhagymát, és az aprított petrezselyemzöldet.
Keverjük hozzá a zabpelyhet (vagy a zsemlemorzsát).
Végül tegyük bele a felvert tojást és a reszelt sajtot is.
Az egészet sózzuk, borsozzuk.
20 percet pihentessük.
Egy felforrósított serpenyőbe tegyünk olajat és kanalazzunk 3-4 kis lepénykét a brokkolimasszából. A kanál hátával lapítsuk el egy kissé ki. Süssük nagyjából 3-4 percig, majd egy konyhai lapát segítségével fordítsuk meg és így is süssük kb. 3 percig.
Papírtörlőre szedjük ki, ha megsült, majd folytassuk mindaddig a sütést, amíg el nem fogy a brokkolimassza.