Így használjuk fel a maradék sonkát - 4 nagyszerű recept
Zöldséges, sonkás, sajtos rakott tészta
Így használjuk fel a maradék sonkát - Zöldséges, sonkás, sajtos rakott tészta
Hozzávalók:
- 30-40 dkg tészta, személyenként 10 dkg
- 6 tojás
- 10 dkg ementáli sajt
- 25 dkg füstölt sonka
- 10 dkg brokkoli
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl tej
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
(Természetesen, bármilyen zöldséggel elkészíthető. Lehet benne, cukkini, répa, borsó akár paradicsom is.)
Elkészítés:
- Fonnyasszuk meg a felaprított hagymát. Adjuk hozzá a felkockázott sonkát és a brokkolit. Pirítsuk pár percig a keveréket.
- Verjük fel a tojásokat, öntsük hozzá a tejet, reszeljük bele a sajtot, adjuk hozzá a felaprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk.
- Keverjük el a tojást az előzőleg kifőzött tésztával és a zöldséges raguval.
- Tegyük tepsibe vagy őzgerincformába.
- 220 fokos sütőben 30 perc alatt süssük készre.
Sonkás-hagymás muffin recept
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg nyers sonka
- 1 tojás
- 1 dl olaj
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl joghurt
- 3 teáskanál sütőpor
- őrölt feketebors
- só kb.
- 10 dkg sajt
Elkészítés:
- Vágjuk össze a sonkát és a vöröshagymát kisebb kockákra.
- Tegyük egy edénybe és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is.
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőporral, majd ízesítsük sóval, borssal.
- Egy másik tálban verjük fel a tojást és keverjük hozzá az olajat, majd a joghurtot.
- Öntsük hozzá a lisztes, valamint a sonkás keveréket, s könnyedén dolgozzuk össze az egészet. Tegyük bele a reszelt sajtot is a tésztába.
- A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
- A kész tésztát kanalazzuk bele a formákba (ne teljesen tele, mert a tészta, sütés közben feljön.)
- Tetejüket is megszórhatjuk sajttal, ha maradt.
- Alsó-felső sütési módon a középső sínen süssük készre kb. 25 perc alatt.