Mit süssünk? - Itt van három gyorsan elkészíthető ünnepi süti, ami sokáig eláll és kitűnő vendégváró is
Húsvét
alon.hu
2025.04.11. 17:57
Mit süssünk húsvétkor? Segítünk! Ezek a sütik hamar elkészülnek, sokáig elállnak és egyben kitűnő vendégvárók is.
Mindjárt itt a húsvét és komoly fejtörést okoz, hogy mit süssön az ünnepekre? Néha csak egy igazán jó ötlet kell. Ebben segítünk most. Ezeket a vendégváró sütiket az ünnep előtt néhány nappal korábban már elkészítheti, mert egy jól záródó dobozban sokáig frissek maradnak.
Vaníliás kifli
Mit süssünk húsvétkor - Vaníliás kifli
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
20 dkg vaj/margarin
csipet só
A tetejére: 10 dkg porcukor és 3 cs. vaníliás cukor. Ha intenzívebb vaníliás ízt szeretnénk, a porcukrot ízesítsük vaníliarúd kikapart belsejével, majd ezzel hintsük meg, forgassunk meg a kisült kifliket.
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a porcukorral. A diót daráljuk le, (nem kell túl simára) lehet egy kissé darabos is. A porcukros liszthez ezt is adjuk hozzá. Mehet bele még egy csipet só, majd a kockára vágott hideg vaj.
Morzsoljuk el a hozzávalókat, azután gyúrjuk össze az egészet egy nagy tésztává.
Egy kis ideig hűvös helyen pihentessük. Sütőpapírral béleljünk ki két nagyobb tepsit. Csípjünk a tésztából kb. 20 g-os darabkákat és egyesével alakítsuk kifli formává és egymás mellé és mögé sorakoztassuk a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, kb. 12-14 perc alatt süssük készre. A tepsiben hagyjuk kihűlni.( Arra ügyeljünk, hogy ne hagyjuk a forró sütőben.) Ha langyosra hűltek a kiflik, forgassuk meg a vaníliás porcukorban.
Jól záródó fémdobozban tároljuk. Sokáig eláll.
Medvetalp
Mit süssünk húsvétkor? - Medvetalp
Rendkívül egyszerű és nagyon finom diós süti.
Hozzávalók:
30 dkg darált dió (vagy mandula)
14 dkg vaj
15 dkg porcukor
200 ml tejszín
14 dkg apróra vágott kandírozott narancs és citromhéj vegyesen
4 dkg liszt
1 tábla tortabevonó
Elkészítés:
A cukrot, vajat és a tejszínt óvatosan melegítsük össze. Majd a masszát hűtsük le és keverjük bele a lisztet, diót, narancshéjat is.
Miután kihűlt, sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra kiskanállal diónyi halmokat rakjunk. Ha kész, nedvesítsük meg a kanalat és egy kissé lapítsuk el mindegyiket.
Kb. 170-180 fokra előmelegített sütőben, addig süssük, míg megszilárdul, ill. a széle világosbarnára sül.
Ha teljesen kihűltek, akkor vegyük ki a tepsiből.
Olvasztott csokival kenjük az alsó lapját.
Hagyhatunk pár darabot csoki nélkül is, mert úgy is nagyon finom.
Jól záródó dobozban sokáig eláll.
Puha linzer
Mit süssünk húsvétkor? - Linzer
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj nem szabad felolvasztani (szobahőmérsékletűnél kicsit hidegebb legyen)
10 dkg cukor
1 db tojássárgája
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom héja lereszelve
1 teáskanál sütőpor
Töltelékhez: sárgabaracklekvár
Elkészítés:
Először a lisztet, a porcukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot keverjük össze.
A száraz alapanyagokhoz reszeljük hozzá a jó alaposan megmosott (lehetőleg bio) citrom héját. A vajat kockázzuk apró darabokra, adjuk a tésztához a tojássárgájával együtt.
A hozzávalókat gyorsan dolgozzuk össze, (ha sokáig gyúrjuk a tészta a kéz melegétől ragacsossá válhat) majd formázzuk cipóvá. Csomagoljuk folpackba és 1 órára tegyük hűvös helyre.
Sütőpapírral béleljünk ki két nagy tepsit.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. (Légkeveréses)
Ha letelt a pihentetés ideje, picit gyúrjuk át a tésztát. A tészta felét nagyon vékonyan lisztezett felületen - még finomabb, ha porcukrozott felületen csináljuk - nyújtsuk kb. 0.5 cm vastagságúra.
A linzerkiszúróval szúrjuk ki a formákat és sorakoztassuk a tepsibe.
Tegyük az előmelegített sütőbe és 10 perc alatt süssük készre, de azért közben nézzünk rá, mert sütőtől is függ a sütési idő.
Forrón még törik, de baracklekvártól bepuhul.
Két sütit baracklekvárral ragasszuk össze. A lyukas sütik közepébe még egy pötty lekvárt is cseppenthetünk.