Aktuális

Aranypatak Vendéglő, Bozsok

2003.10.14

A töltött káposzta nyomában érkeztünk a határmenti kis falu ismert éttermébe. Az említett ételt végül itt sem leltük, de a hely mégis vonzónak találtatott. Zamat, nyugalom, családiasság, osztrák alsóközép.

Őszi Vásár Szombathelyen: Gazdasági vészjelek

2003.10.12

A Szombathelyi Őszi Vásár szerepe városunk életében évről-évre csökken. Az idén már olyan kevés cég vett részt a rendezvényen, hogy még a csarnokot sem sikerült megtölteni kiállítókkal. Mindez valószínűleg nem a szervezés hibáját jelzi, hanem a bajban levő helyi vállalkozások segélykiáltását.

Ázsia Kereskedőház: Új városszimbólum?

2003.10.09

Érdekes színfolttal gazdagodott Szombathely történelmi belvárosa. A közelmúltban megnyílt, kínaiak által üzemeltetett Ázsia Kereskedőházzal igazából nem is az a baj, ami első látásra tűnik.

Pályázatfigyelő rovat indult az ALON-on

2003.10.06

Talán már észre is vette az olvasó: baloldalt új rovat született a Kalendárium alatt. A Pályázatfigyelőben naprakészen számolunk be a legfrissebb pályázati lehetőségekről. A helyi vonatkozásúaknál megkülönböztető jelzést fogunk használni!

ACE, a mobilvírus: Szív küldi szívnek, szívesen

2003.10.05

Egy bizonyos ACE vírus miatt pánik tombol a mobiltelefonosok körében. Reális a veszély? Hogy is van ez?

Kőszegi Szüret

2003.09.29

Akik a Kőszegi Szüretet választották szombat délután a hétvégi kiruccanás helyszínéül, biztosan nem csalódtak a programokban. Fúvóstalálkozó, borkóstoló, majorettek, jelmezes felvonulók, néptáncosok, vidámság. Kultúráltan szórakoztunk, sokat fényképeztünk.

Kőszegen bor, Sárváron sör folyik a hétvégén

2003.09.26

Két Vas megyei városban is az alkohol jegyében telik a hétvége. A Sárvári Októberfeszt és Kőszegi Szüret feltehetően ezreket mozgat majd meg a többnapos rendezvényeken.

Kistérségi forgatag - Falunap a belvárosban

2003.09.21

A második ízben megrendezett Kistérségi forgatag majdnem olyan jól sikerült, mint a tavalyi. A baj az, a szervezők csak nem akarják elhinni, hogy sokkal több van ebben az ötletben. Mi az első ízben jelen levő osztrák résztvevőket kérdeztük, mit is gondolnak minderről.

Weöres Sándor-emléktáblát avattak

2003.09.18

Sok mindenre asszociáltunk eddig a jellegtelen, zajos és koszos Petőfi Sándor utca kapcsán, csak épp a névadóra vagy a költészetre nem. Ezután sem fogunk, de legalább tábla fog mulasztásunkra figyelmeztetni.

Kell egy kis energia - Szombathely város energiaprogramjáról

2003.09.16

A lignitügy másik arca - így vezette be azt a keddi sajtótájékoztatót Dr. Ipkovich György, melyet közösen tartottak a város energiaprogramjáról Popovics Attilával, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezetőjével.

Őszköszöntő Velemben

2003.09.14

A velemi népművészeti napok mindig kiváló alibit jelentenek a városból való kimozdulásra. A vasárnap délutáni Őszköszöntő keretében nemcsak egy szokásos rendezvényt könyvelhettek el a látogatók, hanem jelentős mennyiségű aranysárga napfényt is.

Magdeburgi félgömbök: Tudományos kísérlet Szombathelyen

2003.09.11

Eső, vákuum, hidegvérű lovak. A tudós polgármester és a semmi ereje. Kaptunk két félgömböt, meg okosabbak is lettünk. Kíváncsi diákok serege vett részt a híres tudományos kísérlet rekonstrukcióján.

Pingvinfészek: Linux Egyesület alakult Szombathelyen

2003.09.08

Komolyra fordult az ügy Vas megyében Linux-ügyben. Megalakult a Szombathelyi Linux Egyesület, amely főként ismeretterjesztő és segítő tevékenységet folytat a kezdetben. Ami a jövőt illeti, úgy gondolják, az idő nekik dolgozik.

Vépen szélerőmű-park épül: Ígéretes kezdetek

2003.09.02

Míg a Nógrádszén Kft. külszíni lignitbánya és erőmű telepítéssel próbálkozik iderondítani környezetünkbe, addig Vépen szélerőmű-park felállítását tervezik. A témában hétfőn este volt közmeghallgatás. Mi is ott voltunk.

Ezüstfogadás

2003.08.28

Röpke állófogadás és pezsgőzés keretében köszöntötte a megyeszékhely polgármestere a világbajnoki ezüstöt nyert két szombathelyi atlétát.

KulTurné 2003 Oladon: A 80-as évek megidézése Traubisodával, Sziámi-koncerttel, retrobüfével

2003.10.12

A Budapesti Eleven Csoport és az Oladi Művelődési Központ az év egyik legérdekesebbnek tűnő rendezvényét prezentálja október 24-én. Feledésnek indult zene, irodalom, film és életforma elevenedik meg újra. Akik még emlékeznek rá, azoknak azért, akik már nem, azoknak azért.

Lebuktak a zalai fűtermelők

2003.10.11

Egy kacorlaki testvérpár a község határában vadkendert termesztett. A rendőrség 62 kilogrammnyi marihuána alapanyagot gyűjtött be. Zalában néhány hete már volt egy hasonló ügy.

Karneválértékelő a Városházán

2003.10.07

Kedd este a Városházán egy röpke ünnepség és az azt követő állófogadás keretében a támogatóknak megköszönték a köszönnivalót, s megtörtént a 2003-as Savaria Karnevál hivatalos értékelése is. Számok, erények, hibák.

Mikor lesz Szombathelyen szelektív hulladékgyűjtés?

2003.10.05

Hiába közeledik rakétagyorsasággal az EU-csatlakozás, a dolgok a valóságban igencsak lassan mozdulnak. A Városgazdálkodási Vállalatot arról kérdeztük, mikor indul el nálunk is a szelektív hulladékgyűjtés. Nos, valami lesz, de …

Vasárnap reggeli zsibijáró

2003.09.30

Kacatok és kincsek. Kimentünk a zsibvásárba fél pénzzel, hogy két rongyért Pentium gépet vegyünk. Nem jött össze. Viszont újfent meggyőződtünk, élelmes ember a magyar a high-tech korszakban is, dobja át a multit a palánkon rendesen.

Vasútállomás-megnyitó miniszterekkel

2003.09.27

Miniszterek a váróteremben. Beszédek, megnyitó, majd elutazás – gépkocsival. A tervezők álma és a hozzáférhetőség. Ja, a tervezők. Mi őket is megtaláltuk.

Az igazi autómentes napok

2003.09.25

Meghökkenve áll Szombathely város lakossága a biztonsági intézkedések előtt, melyeket a pénteki kormányfői találkozó miatt vezettek be. Szerda reggeltől már lezárták a belvárost, még az áruszállító autók sem mehetnek be. Értesítést senki nem kapott.

Szívünk Világnapja: Sorban állás az egészségért

2003.09.20

Sok mindent elárul a tény, hogy szombaton délelőtt idős emberek tömegei álltak sorban ingyenes vérnyomás- és koleszterin-mérésre a Gyöngyös áruház előtt felállított sátorban.

Szép új világ - Megújult a szombathelyi E-hivatal rendszere

2003.09.17

Hivatalok a hálózatban. Szerdán a Városházán bemutatták a felújított E-hivatali rendszert. Az Alpokalja-Online lelkesedik, bemutat, magyaráz. Elvégre afféle távoli rokonról van szó.

Mennyi az annyi? - Bevásárlás Osztrákba’

2003.09.16

A forint izmosodása és a magyarországi árak folyamatos emelkedése miatt reneszánszát éli az Ausztriába irányuló bevásárlóturizmus. Tényleg érdemes átmenni? Friss oberwarti árgyűjteményünk segít eldönteni a kérdést.

Mindent a szemnek - Ismét elindultak képgalériáink

2003.09.13

Olvasóink talán észrevették, az utóbbi hetekben – tőlünk független okok miatt - képgalériáink nem voltak elérhetők. A problémákat orvosoltuk. Sőt.

Nosztalgia Csillagvizsgáló - Falunap Hegyhátsálon 2003. szeptember 6.

2003.09.08

A jelentős, bár a Vas megye idegenforgalma által még fel nem fedezett Hegyhátsálon falunap rendeztetett. Csillagvizsgáló-avatás, ingyenkaja, politika és foci kispályán, népdalok, miegyebek. Munkatársunk dokumentált keményen.

Írás a toronyi lignitbánya mellett

2003.09.04

A Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány égisze alatt megjelenő gondola.hu néhány napja jelentette meg azt az Árampárti vélemény a zöldségek ellen című írást, amely megvédi az osztrák határ mellé tervezett szénbányát és erőművet.

Nyárikorcsolya

2003.08.28

A Veronik Jégrevü pénteki fellépése előtt ingyen korcsolyázásra invitálta a nagyérdeműt. A 30 fokos melegben extrémnek hangzó lehetőség a valóságban a prózainál is prózaibbnak bizonyult.

Amazónia: Tudjunk róla!

2003.08.27

Az internet sok borsot fog még törni a hazai könyv- és lemezboltok orra alá. Már ma is döbbenetes a választék a külföldi online-boltokban, arról nem is beszélve, hogy komoly pénzt takaríthatunk meg. Az Alpokalja-Online a világ legnagyobb webáruházát, az Amazont tesztelte le, hogy is működik ez a gyakorlatban. Tapasztalatainkat most megosztjuk olvasóinkkal.