A csontritkulás okai és tünetei

2016.01.07. 13:07

A csontritkulás kezelése.

Okok, tünetek, kezelési módok, gyógyszerek.

A testünk 206 csontból áll. A csontok különleges összetétele adja a csontok szilárdságát és egyben rugalmasságát. Szervetlen és szerves anyagokból épülnek fel.

A csontépítő (osteoblast) és csontfaló sejtek (osteoclast) egymással ellentétes, ugyanakkor összehangolt munkájának eredményeként a csontszövetben állandó átépülés zajlik. Egy egészséges csontszövetben a két sejtcsoport munkája egyensúlyban van, vagyis amennyi csontszövet lebomlik, ugyanannyi fel is épül, mely következtében a csontok  tömege és szerkezete változatlan marad.

A más betegséggel kapcsolatosan kialakuló csontritkulást másodlagosnak, az önállóan jelentkezőt elsődlegesnek hívjuk. 60 éves kor felett, főleg nőknél gyakori betegség, ám csontsűrűség méréssel már korai stádiumban diagnosztizálható. A laborvizsgálatok  a szervezet kalcium-foszfor anyagcseréjére adnak felvilágosítást. Csontritkulás gyanúja esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni.

A csontritkulás oka

A csontritkulás állapotában a csontbontó és építő szakaszok közötti egyensúly felbomlik, ennek következtében a csontokat alkotó szerves és szervetlen alkotórészek arányosan csökkennek, magával hozva a szilárdság és a rugalmasság megváltozását. A korai felismeréssel és megfelelő kezeléssel és életmód változással  a súlyosabb szövődmények megelőzhetőek.

A mákolajban bioaktív kötésben vannak jelen a  vitaminok, nyomelemek és az ásványi anyagok, mely sokkal jobb felszívódást jelent. A hidegen sajtolt mákolaj hatását klinikai vizsgálatok bizonyítják. Megelőzésre napi 1 evőkanálnyi fogyasztása javasolt.

             Mákolaj                                                                           Mákolaj kapszula

A kiváltó ok a csontfelépítéshez szükséges kalcium és D-vitamin elégtelen mennyisége a szervezetben. A szervezetben a kalcium anyagcseréje nagyon bonyolult folyamat, melyben hormonok (parathormon, kalcitonin), a D-vitamin bonyolult mechanizmusokon át alakítják a vér kalciumszintjét. Nagyon lerövidítve és leegyszerűsítve csontritkulásban az alábbiak történnek: ha a D-vitamin hiánya (vagy hiányos bevitele) miatt nem tud kalcium ion felszívódni a táplálékból, a szervezet megoldja másként, hogy biztosítsa a vérben a normál izom és ideg működéshez szükséges kalcium szintet. Parathormon termelődésével a csontbontó sejtek aktiválódnak, és kalcium mobilizálódik a csontszövetből, így biztosítva a vér kalciumszintjét. A tartós D vitamin hiány, vagy a kalciumhiányos táplálkozás előidézi a csontleépülés állapotát.

Vannak olyan betegségek illetve állapotok, melyek a csontritkulás kockázatát növelik.
Például: változókor, korán bekövetkezett műtéti méh- és petefészek- eltávolítás, mellékpajzsmirigy betegségek, veseelégtelenség, lisztérzékenység, laktózérzékenység (abban az esetben, ha nincs megfelelő kalciumpótlás), májbetegségek, jelentős mennyiségű alkoholfogyasztás, dohányzás. Néhány gyógyszer például: tartós glükokortikoid (szeteroid) kezelés. 

A csontritkulás tünetei

A folyamat sokáig tünetmentes, majd csonttáji fájdalmak jelentkezhetnek. Gyakori a hátfájás. Később ahogy a folyamat előrehalad, jelentéktelen sérülések következményeként csonttörések következnek be (combnyak, csukló). A csigolyatestek összecsúszása miatt púp keletkezik a háton.

Kezelés

         Tovita Csonterősítő tabletta                Hidegen sajtolt mákolaj                  Csont-mester

A gyógyszeres kezelés alapja a kalcium és a D-vitamin pótlása. A megfelelő  mennyiségű napi kalcium bevitele önmagában még igen nagy mennyiségben sem elegendő (kivétel ha mellette D-vitamint is szednek). Viszont az összes terápiának a fontos kiegészítője.

Részletesebb termékajánló itt érhető el.

A kalciumigény (a táplálék kalciummennyiségét is beszámolva) időseknél 1000 mg. Ha feltételezett a rossz felszívódás akkor magasabb, 1500 mg.

A csontszövet egy aktív élő testszövet, ami folyamatosan újraépíti önmagát. Ehhez az újraépítéshez megfelelő tápanyagokra van szükség. Elsősorban kalciumra. Ezt tudatosítani kell a betegekben!

De a csontritkulás kezelésekor alkalmaznak hormonpótló készítményeket (ösztrogének, calcitonin), biphosphonátokat is (heti 1 tabletta). Utóbbiak alkalmazása széles körben elterjedt, de szedésük nagyfokú odafigyelést igényel.

K2-vitamin

Az ember K-vitamin szükségletét a táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin fedezheti. A kívülről  bevitt K-vitamin körülbelül 20-70 százaléka szívódik  fel. A K-vitamin zsírban oldódó vitamin. Két fő formáját különböztetjük meg, a K1- és a K2-vitamint. A K1-vitamint a zöld növények, a K2-vitamint a baktériumok szintetizálják

A D-vitamin K2-vitamin nélkül nem tudja hasznosítani megfelelően a kalciumot.

A K-vitamint elvileg a bélbaktériumok is termelik, de a nyugati táplálkozással tönkretett bélflóra kevés K-vitamint termel, és az rosszul is hasznosul.

 CalciTrio az erős csontokért

K2-vitamin jelenlétében az oszteoblaszt sejtek állítják az oszteokalcin nevű fehérjét. Ez a fehérje képes kapcsolni a kalciumot a csontmátrixhoz és felelős az egészséges csontok felépüléséért. Amíg a csontok épülése  intenzívebb mint a csontok lebontása addig nincs probléma.

                             K2-vitamin tabletta                                         K2 Forte

Az oszteokalcin egy K2-vitaminfüggő fehérje. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez K2-vitaminra van szüksége. A hosszú távon fennálló K-vitamin hiány kalcium vesztéshez és a csont minőségének romlásához vezet. Azon népeknek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak K2-vitamint tartalmazó ételeket, erősebb és egészségesebb a csontozatuk.

A csont élő szövet. Alapvetően a kemény külső és a szivacsosan puha belső részéből áll. Új sejtek és szövetek épülnek fel, a régiek pedig elbomlanak. Ezt a folyamatot két összetevő szabályozza: az oszteoblaszt sejtek, amik felépítik és az oszteoklasztok.

K2-vitamin jelenlétében az oszteoblaszt sejtek állítják az oszteokalcin nevű fehérjét. Ez a fehérje képes kapcsolni a kalciumot a csontmátrixhoz és felelős az egészséges csontok felépüléséért. Amíg a csontok épülése intenzívebb mint a csontok lebontása addig nincs probléma.

Az oszteokalcin egy K2-vitamin függő fehérje. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez K2-vitaminra van szüksége. A hosszú távon fennálló K-vitamin hiány kalcium vesztéshez és a csont minőségének romlásához vezet. Azon népeknek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak K2-vitamint tartalmazó ételeket, erősebb és egészségesebb a csontozatuk. Sajnos az általunk is fogyasztott nyugati diéták nem tartalmaznak elegendő K2-vitamint és ennek köszönhetően a populáció nagyobbik része hiányt szenved ebből a tápanyagból.

(További termékeink csontritkulásra.)

         CalciviD tabletta            Csonterő Forte            Tovita +D3-vitamin Csonterősítő tabletta

Megelőzés

A betegség körülbelül 60 százalékban genetikailag determinált, de nem közömbös, hogy milyen csonttömegből kezd el veszíteni az érintett személy. Általánosságban elmondható, hogy 30 éves korra alakul ki a csúcs-csonttömegünk. A megelőzésnek óriási jelentősége van. Megfelelő kalciumban dús táplálkozás, rendszeres fizikai aktivitás, a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése a legfontosabb.

Kalciumban gazdag ételek: tej, sajt, joghurt, borsó, bab, zöldségek.

A calcium fluoratum – a kötőszövetek sója. Elsődleges szerepe a kötőszövetek rugalmasságának biztosítása. D6 hígítás szedésekor a kalcium beépítésének fokozásában segít. A calcium phosphoricum - a csontok és a fogak sója. Elsődleges szerepe a csontok keménységének fenntartása.

                                 Calcium phosphoricum D6        Calcium fluoratum D12

Figyelembe kell vennünk, hogy a növényekben (pl. paraj, sóska, rebarbara, zellergumó) lévő oxál-és fitinsav (pl. száraz hüvelyesek, búzakorpa) oldhatatlan komplexet képez a kalciummal, és így csökkenti a felszívódást, míg a tejben lévő laktóz és a savanyú közeg elősegíti azt.

D3-vitamin

A D-vitamin sok funkciójú vitamin, amelynek hiánya immunhiányos állapotokat idéz elő, fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmun betegségek kockázatát, rontja az inzulin hasznosulását és károsítja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjeit. 

Bár mindannyian azzal találkozunk, hogy lényegesen nagyobb hatóanyag-tartalmú készítmények kerülnek forgalomba, a hivatalos D-vitamin igények még mindig az alábbiak: 10 mikrogramm, azaz 400NE, 5 mikrogramm, azaz 200NE (1 mikrogramm D-vitamin 40NE-nek felel meg.)

Várható, hogy a hivatalos állásfoglalások is hamarosan változnak. A ma érvényes megmosolyogtató napi ajánlott adagokat nem tudományos mérésekre, hanem feltevésekre és aggodalmakra alapozva mondták ki.

A D-vitamin a szervezetben bonyolult átalakuláson megy át, míg végül a vesében hatékony calcitriollá alakul.

A calcitriol hatásának az a lényege, hogy a szervezet kalcium és foszfor koncentrációját biztosítsa. Hatására nő a kalcium és foszfor felszívódása a vékonybélből, nő a vesében a visszaszívódásuk, nem utolsó sorban osteoklastok szintetizálódnak. D-vitamin hiányában nem szívódik fel elégséges mennyiségű kalcium és foszfor, de ettől függetlenül a a szervezet mindenképp megoldja az egyensúlyi állapotot.

Napi ajánlott D-vitamin mennyiség a napi 400NE. Egészséges egyéneknél a napfény hatására elegendő D-vitamin termelődik. A csak D-vitamint tartalmazó gyógyszerek receptkötelesek. Viszont multivitamin készítményekben szintén megtalálható, tablettánként nem haladva meg a napi ajánlott mennyiséget.

Súlyos mértékű csontritkulásban szenvedő betegeknél a családtagoknak meg kell tenniük mindent, hogy az elesés kockázatát minimálisra csökkentsék. Ugyanis a törések következtében alakulnak ki az igazi veszélyek (combnyaktörés, majd fekvést követő tüdőgyulladás, későbbi mozgáskorlátozódás, csigolyatörések).

     Now A és D-vitamin                         D3 vitamin gyerekeknek                      Jamieson kids

    D-Max D3-vitamin kapszula                  D3-vitamin 1600 NE                D-vitamin + Kalcium

További D-vitaminok.

Tanácsok csontritkulásban szenvedőknek:

D3 krém testápoló

  • Ne emeljen, cipeljen, kerülje a hajolást! 
  • Gerinckímélő életmódot folytasson!
  • Óvakodjon az eleséstől!
  • Tornásszon rendszeresen!
  • Ússzon rendszeresen!
  • Tartózkodjon a szabad levegőn, sétáljon gyakran, táncoljon, biciklizzen!
  • Figyeljen oda táplálkozására! 

Arcanum Patika és Webpatika

A csontritkulás

Rum, Szombathelyi út 1.

Telefon: 06-94-379-028

email: info@arcanumpatika.hu

Nyitva tartás: Hétfő, kedd, szerda: 9-től 15 óráig; csütörtök: 9-től 17 óráig; péntek: 9-től 15 óráig. Ebédszünet: 12-től 12.30-ig.

Webpatika: http://bolthely.hu/arcanum/

Ügyfélszolgálat: 9 és 15 óra között, a 06-94-379-028-as telefonszámon

.