Hirdetés

Az LMP szerint erősíteni kellene a határmenti gazdasági kapcsolatokat - Sajtóközlemény

2013.02.18. 11:34

Az LMP szerint erősíteni kellene a határmenti gazdasági kapcsolatokat.

Hirdetés

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az LMP Vas Megyei Szervezete támogatja a határon átnyúló közlekedési kapcsolatok erősítésére vonatkozó terveket, azonban ez az ökopárt szerint kevés: az egykori gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat kellene visszaállítani Őrvidékkel (Burgenland).
Az LMP megyei szervezete szerint helyesek azok a törekvések, melyek egy Szombathely–Felsőőr, illetve egy Szombathely–Németújvár közötti vasútvonal kiépítésére irányulnak. A határokon átnyúló közlekedési kapcsolatok bővítésének azonban akkor lenne igazi haszna, ha az egy átfogó kereskedelmi, gazdasági, politikai együttműködés részét képezné.

Őrvidék egykor Vasvár megyéhez tartozó települései a trianoni döntés után is szoros kapcsolatban voltak a vasi településekkel, az évszázados kereskedelmi–gazdasági kapcsolatok csak a vasfüggöny felhúzása után szűntek meg.

Az LMP szerint ezeknek a kapcsolatok a felélesztése lendületet adhatna a térségnek.
A rendszerváltás után ugyan voltak törekvések a települések közötti kötelékek erősítésére, ám mára ezek ismét eljelentéktelenedtek.

Szombathely földrajzilag legközelebbi testvérvárával, Felsőőrrel 2012-ben egyetlen egy városvezetői szintű találkozásra sem került sor a megyeszékhely testvérvárosi beszámolója szerint (a beszámoló csupán iskolai és civil kapcsolatokat említ), holott akár havi rendszerességű egyeztetéseket is lehetne tartani. 

A Vas Megyei Közgyűlés 2012-es nemzetközi kapcsolatairól szóló beszámolója szerint pedig a megyei önkormányzatnak csupán egy Felsőpulyán megrendezett konferenciára futotta az Europa Forum Burgenland szervezettel közösen, míg a Burgenlandi Tartományi Kormánnyal semmilyen kapcsolat nem volt.

Az LMP szerint a helyi gazdasági és politikai élet szereplőinek közösen kellene kezdeményeznie egy valóban érdemi kapcsolatrendszer kiépítését, mert az Vas megye megerősödésével járhat!

Körmend, 2013. február 17.
LMP Vas Megyei Szervezete
Baracska Péter, megyei elnök