A Balaton nagy része még hullámzik, de Siófokon ismét megnyitott a jégpálya

2011.01.25. 20:54

A Balaton felületének jelentős részén még hullámzik a víz, miközben kedden Siófokon kellő jégvastagságot mértek, így ott ismét megnyílt a hivatalos jégpálya - tájékoztatta a balatoni jégpályákról információkat közlő balatontipp.hu szerkesztője az MTI-t kedden.

Győrffy Árpád közlése szerint pillanatnyilag Siófok az egyetlen hely a Balatonnál, ahol biztonságosan rá lehet menni a jégre. A tó északi partján több olyan partszakasz is akad, ahol legfeljebb kisebb foltokban alakult ki jég, és a partközeli részeket víz borítja.

Siófokon kedden 13 centiméteres jégvastagságot mértek, és a jég felülete kiválóan alkalmas sportolásra. A hivatalos jégpályát a város délnyugati partszakasza előtt, a korábban megszokott helyen jelölték ki, mintegy 2000 négyzetméternyi területen. A jégpálya ingyenes, reggel 8 órától sötétedésig lehet rajta korcsolyázni, csúszkálni, fakutyázni. A pálya működtetői a hivatalos nyitvatartás idején ügyeletet tartanak, és egészségügyi szolgálatot is működtetnek. A vendégek kényelmét a parton büfé és mobil WC is szolgálja.

Balatonfüreden a zártabb öblök egyes részein a korábbi jégborításból megmaradtak és újra hízni kezdtek nagyobb kiterjedésű jégdarabok, de nem képeznek egységes felületet. A parttól pár száz méterre még hullámzik a víz. A város előtti partszakaszon két-három napon belül nem várható megfelelő vastagságú jég kialakulása.

Révfülöpön, Fonyódon, Keszthelyen hasonló a helyzet. A strandok üzemeltetői folyamatosan figyelik a jég vastagságát, de a következő napokban még türelmet kérnek mindenkitől.

Balatonalmádiban sem lehet még használni a jeget, amit a parttól mintegy 150 méterre egy hosszan elnyúló széles rianás nyílt vízfelülete szakít meg. Még több napot is várni kell arra, hogy itt biztonságosan használhatóvá váljon a jég. Nincs még megfelelő jég a tihanyi Belső-tavon sem. A part közelében kisebb foltokban még a víz is látszik, és a nagyobb jégfelületek vastagsága is csak 3-5 centiméteresre becsülhető.

Balatonfűzfőn szépen hízik a jég, de még itt is várni kell a biztonságos vastagság kialakulására. Ha a hideg idő kitart, a hétvégére várhatóan kellően biztonságos lesz a jég. Hivatalos pályakijelölést itt nem terveznek, de a Föveny strandon biztosítani fogják a szükséges mentőeszközöket, továbbá nyit majd büfé, mobil WC és lesz felügyelet is.
 

.