Hirdetés

A balatoni jégről

2014.12.30. 16:46

Amíg nincs 10 cm vastag, ne menjünk rá.

Hirdetés

A jégen tartózkodás szabályaira hívták fel a figyelmet a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság keddi siófoki sajtótájékoztatóján.

Verb István víziközlekedési osztályvezető elmondta, hogy a Balaton térségében éjszaka mínusz 10-15 fokig is lehűl a levegő, és napközben sem melegszik fel mínusz 5 fok fölé, ami kedvez a jegesedésnek. A jogszabály szerint akkor lehet a szabad vizek jegén tartózkodni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ehhez legalább tíz centiméter vastagságú jég kell. Ahhoz, hogy a Balatont ilyen vastag jég borítsa, vagyis beálljon a jég a tavon, két hétig tartó hasonló időjárásra lenne szükség, márpedig az előrejelzések szerint egy hét múlva enyhülni fog az idő - tette hozzá.

A balatoni jégről

Tilos jégre menni éjszaka, a kikötők területén, járművel vagy rossz látási viszonyok között. Verb István tájékoztatása szerint a vízirendészet járőrei elsősorban figyelmeztetnek, segítenek, és csak súlyosabb szabálysértés esetén tesznek feljelentést, illetve szabnak ki ötezer és ötvenezer forint közötti helyszíni bírságot.

A sajtótájékoztatón azt kérték, hogy egyedül senki ne menjen a jégre, ne távolodjon el messzire a parttól, és legyen nála mobiltelefon. Segítséget a 112-es telefonszámon vagy a balatoni vízirendészet 1817-es ingyenes segélyhívó számán lehet kérni.

Fotó: Varga György

.