Rekordmagasságban a Balaton vízszintje

2014.03.06. 13:30

Szerencsére eddig elmaradt az erős szél.

A Balaton magas vízállása miatt 15 településen rendeltek el másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültséget, de az előre jelzettnél egyelőre gyengébb szél fúj, ezért különösebb beavatkozásra nem volt szükség - tájékoztatta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtófelelőse az MTI-t csütörtökön.

    A Balaton átlagos vízszintje csütörtökön 129 centiméter volt (ez a siófoki mércénél 132 centiméter), szerdához képest nem változott.

    Ez az 1977-ben bevezetett vízszabályozási rend óta rekordmagasságnak számít. Hasonlóan magas szintet négy évvel ezelőtt, 2010 elején már mértek 3 napon át. Abban az évben összesen 23 napon át volt a tó vízszintje 127 centiméter fölött. Az idén megdőlhet a rekord, hiszen a Balatonba jelenleg jóval több víz érkezik, mint amekkora kapacitással tudják ereszteni a vizet a Sió-zsilipen.

Balatonfenyves

    A jelenlegi szabályozás előtti időkben, a rendelkezésre álló adatok szerint voltak még magasabb vízállások. 1931-ben 142 centiméteres, 1947-ben pedig 155 centiméteres vízmagasságot mértek a Balatonban.

    A szóvivő beszámolója szerint az átlagosnál mélyebben fekvő településrészeket érheti vízkár, amennyiben erősebb szél fúj ilyen magas vízszintnél. Ilyen 14 délparti településen, valamint Keszthelyen található. Az előrejelzések szerint szerda estétől erősödött volna fel az északi szél a térségben, ami 50 kilométerrel arrébb történt meg, ezért egyelőre különösebb beavatkozásra nem volt szükség. Legközelebb vasárnaptól lehet számítani nagyobb szélre, de ennek az előrejelzésnek még nagy a bizonytalansága.

Balatonfenyves

    Lombár Gábor (független), a tópart egyik legmélyebben fekvő településének, Balatonfenyvesnek polgármestere - aki szerda este és csütörtök délelőtt is végigjárta a település partjait - megerősítette, hogy a Balaton egyelőre nem lépett ki a medréből.

A fotókat Varga György ma készítette Balatonfenyvesen.
.