Hirdetés

Tele van döglött halakkal a Balaton

2014.06.10. 21:49

Sokan kijöttek a vízből ijedtükben.

Hirdetés

A szokásosnál nagyobb halpusztulás volt a nyár elején a Balatonnál, az északi és a déli parton már csaknem 15 ezer pontyféle halat szedtek ki a vízből - írja a Híradó.hu.

Balatonudvariban döglött halak úsztak a víz felszínén közel a parthoz. Partra vetett tetemeket is több helyen látni. Az északi parton strandolók közül többen is észleltek fürdés közben döglött állatokat.

„Kétméterenként egy döglött hal látható, tele van minden, a nádas tövében és a vízen is mindenhol” – magyarázta a Híradónak hétfőn egy anyuka.
 
Sokan annyira megijedtek, hogy azonnal kijöttek a vízből. A helybeliek szerint a nyár elején mindig több hal pusztul el, de jelezték, az idén valóban jócskán megnövekedett a számuk.

A déli parton sem jobb a helyzet. Siófokon csónakkal járnak napok óta a halőrök, és zsákszámra szállítják ki az elhullott halakat. Az elmúlt napokban megállás nélkül dolgoztak, tisztították a tó vízét.

Halgazdálkodási szakemberek szerint a halak tavaszi elhullása természetes folyamatnak tekinthető, ívási időszakban a beteg vagy idős egyedek nem bírják a fokozott energiaveszteséget. Eddig már több mint tízezer tetemet hoztak ki a vízből, az elhullás főképp a pontyféléket érinti.

„A halpusztulásban a garda mennyisége emelkedett meg az elmúlt 10 napban. A nyugati medencéből indult egy elhullási hullám, és most a keleti medencében látszik lecsengeni. Az elmúlt 10 napban a halászati őreink és a halászok összesen 13-14 ezer darab közötti mennyiségben szedtek össze elhullott gardát” – mutatott rá Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A halgazdálkodási hatóság szakemberei laboratóriumban vizsgálják, hogy mi okozhatta a halpusztulást a Balatonban.

Forrás: Híradó.hu

.