Hirdetés

Balatoni hal- és termelői piac nyílik Gyenesdiáson

2013.04.05. 15:07

Hirdetés

Kibővített és a helyi kistermelőkre alapozott kínálattal már a harmadik szezonját kezdi meg szombaton az I. Balatoni Hal- és Termelői Piac Gyenesdiáson - mondta Gál Lajos, a település polgármestere az MTI-nek pénteken.

    Hozzátette: a piac legfőbb vonzerejét a balatoni hal jelenti, az idei év egyik újításaként a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. pavilonjában friss halat is kínálnak majd. A tógazda az előre meghirdetett fogásnapokon a halászhajóiról hozza az élő halat, amit jégtálcán árusítanak, de a megújult halsütödében frissen elkészített balatoni halat is lehet venni.    

A termelői piacon 8 faházban kialakított pavilonban és 30 nyitott árusítóhelyen jelképes, bruttó 100 forintos asztalpénz fejében kínálhatják termékeiket az őstermelők. "Nagy erőfeszítéseket kell tenni évről-évre azért, hogy megnyerjük a rossz vásárlói szokásokkal rendelkező embereket" - fogalmazott, és fontosnak nevezte, hogy a helyi termék megszokottá váljon. Tavaly 155 ezer turista fordult meg a település strandján, akik az idegenforgalmi szezonban a helyi családok mellett a vevőkört adják.    

A folyamatos kínálat biztosítása érdekében több mint száz helyi és Zala megyei termelővel vették fel a kapcsolatot, az eladóhelyek számát igény szerint növelni tudják - mondta Kőhalmi Balázs piacfelügyelő. Tájékoztatása szerint a strand és a vasútállomás melletti, néhány száz négyzetméteres területen található piactéren az idén folyamatos sátorfedést biztosítanak.  

   A polgármester emlékeztetett: a Balaton-parti település turisztikai egyesülete az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében csaknem 15 millió forint uniós támogatással hozta létre az üdülőrégió és a Balaton első hal- és termelői piacát, amely az önkormányzati önrésszel kiegészítve összesen 23 millió forintos beruházást jelentett.    

Az egyedülálló termelői piac kínálatában szezonálisan, napi nyitva tartással a balatoni halak mellett nyers és sült mangalicatermékek, sajtok, tejtermékek, bio zöldségek, és gyümölcsök, juh termékek, langallo, kürtőskalács, bor és pálinka szerepelnek, de kézművesek és iparművészek is kínálják portékáikat.    

A fő vásárnap szombatonként lesz, a piac délután 14-től este 8 óráig tart nyitva. További újítás, hogy a piac pünkösdtől az őszi szüretig hétköznapokon is folyamatosan nyitva tart, illetve tematikus hétvégi vásárnapokkal, játszóházzal és kézműves foglalkozással várják a látogatókat.