Nemsokára fontos levelet kapnak a hitelesek

2015.02.19. 23:52

Ezekből derül ki, hogy pontosan mennyi pénz jár vissza.

A levelekből derül ki, hogy pontosan mennyi pénz jár vissza az ügyfeleknek, és az is, hogy a forintosítás után mennyi lesz az új havi törlesztő részlet. Azok is visszakapják a tőlük tisztességtelenül beszedett pénzt, akikkel a bank korábban már felbontotta a hitelszerződést.

Már több bank honlapján is olvashatók az elszámoltatással és a forintosítással kapcsolatos információk. Az adósok azonban hamarosan személyre szóló levelet is kapnak a pénzintézetektől. Március elsejétől április végéig postázzák ki ugyanis a devizahiteles ügyfeleknek az elszámoltatási értesítőket. Ahány adós, annyi féle levél, vagyis: más tájékoztatót kap majd az, aki már kifizette hitelét, mást, aki belépett az árfolyamgátba és megint mást, aki késedelmesen fizetett. Három dolognak ugyanakkor mindegyik levélben szerepelnie kell - méghozzá közérthetően.

Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi igazgatója elmondta, hogy az első részben az elszámolás eredményéről, a másodikban a szerződés módosulásának eredményéről, végül a jogorvoslat és a panasz lehetőségéről kap tájékoztatást a fogyasztó.

Hozzátette, informálják az ügyfeleket az új tartozás összegéről, valamint az új törlesztő részlet összegéről is.

Az elszámoltatás mintegy 2 millió 400 ezer élő, illetve már megszűnt, többségében fogyasztói hitelszerződést érint. Ebből 1 millió 700 ezer forintalapú, 700 ezer a devizahiteles szerződés.

Az ügyfeleknek addig semmit nem kell tenniük, amíg meg nem kapják kézhez a banki leveleket. Vannak azonban speciális esetek: a kedvezményesen végtörlesztők, nekik kérniük kell az elszámoltatást, mert a bankok máskülönben nem készítik el azt. Egy másik speciális eset, ha a bank már átadta a tartozást egy követeléskezelőnek.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kijelentette, hogy a követeléskezelőknek átadott tartozások esetében a bankok kötelesek elszámolási értesítőt küldeni ügyfeleiknek, viszont pénzügyileg - mivel már nem ők a gazdái ennek a tartozásnak - nem számolnak el az ügyfeleikkel. Hozzátette, az hiteleseknek ezzel a levéllel kell felkeresni az érintett követeléskezelőt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára szerint azoknak is visszajár a jogtalanul elvett pénz, akikkel a bankok már felbontották a szerződést és végrehajtás indult ellenük.

Balogh László elmondta, hogy ezek az ügyfelek is visszakapják az összeget és eldönthetik, hogy akarnak-e új szerződést kötni. Vagyis: újra élővé teheti szerződését, ha az elszámolás eredményeként csökkentett törlesztő részletét már fizetni tudja és megfelel a bankja által támasztott feltételeknek. Számítások szerint egyébként egy átlagos adósnak nagyjából 25 százalékkal csökkenhet a havi törlesztő részlete az elszámolás és a forintosítás után.

.