Mennyibe kerül egy igazán jó étterem?

2014.05.04. 23:45

Az egyik bécsi éttermet beválasztották a világ legjobbjai közé. Megnéztük, mennyibe kerül egy menü. Egy magyar közmunkás egyhavi fizetéséből majdnem ki is jön.

A Pénzcentrum.hu szakportál hívta fel a figyelmet a The Diners Club aktuális toplistájára.

A mintegy 900 szakértő arra a következtetésre jutott, hogy a világ legjobb étterme jelenleg a Noma Koppenhágában.

Bizonyára ez így van, nem vitatjuk az eredményt, még akkor sem, ha a listára magyar étterem nem került fel.

Felkeltette a figyelmünket viszont a bécsi Steirereck, amely az előkelő 16. helyre került, és ami csak egy ugrás Szombathelytől.

Az étterem honlapját bogarászva nem elégedtünk meg azzal az információval, hogy a műintézmény a városi parkban (Stadtpark) van, kíváncsiak voltunk, mennyiért is lehet egy ilyen felkapott helyen enni.

Nos, nem túl olcsó.

Még ahhoz képest sem, hogy megszoktuk (már amennyire meg lehet szokni),  hogy a Lajtán túl még az itthoninál is sokkal szegényebbnek érezzük magunkat, és ebbéli érzésünkön semmiféle rezsicsökkentés nem segít. Sőt.

steirereck

 A Steirereckben egy „kóstolásos” 6 fogásos menü 125 euróba, egy 7 fogásos 135 euróba kerül. Ha bort is kérünk a fogásokhoz, akkor még ehhez hozzájön 69, illetve 75 euró. Ez azt jelenti, valahol 38 ezer és 64 ezer forint között tudunk egy sztenderd menüt enni.

Ha az étlapról „a la carte” választunk, azt sem ússzuk meg sokkal kevesebből, ugyanis az előételek jellemzően 20, a főételek 30-40, a desszertek 15-20 körüli euróba kerülnek. Ehhez még hozzájön az ital.

Igaz, gyanítjuk, hogy akik odajárnak, nem elsődleges szempontjuk az ár.

 Azoknak, akinek nem elég jó a 16. helyezett, tudjuk ajánlani a modénai  Osteria Francescanát.

Ez az észak-olasz étterem kicsit messzebb van: 710 kilométer Szombathelytől, viszont harmadik helyezett az éttermi világranglistán.

 Sajnos itt is elég mélyen zsebünkbe kell nyúlni a gasztronómiai élményért.

A legolcsóbb kóstolásos menü (7 fogásos) itt is 130 eurónál kezdődik, és a borokért hasonló árakat számolnak fel, mint Bécsben.

Ha bevállaljuk a 12 fogást és a hozzá tartozó borokat, akkor 330 eurót (kb. 100 ezer forint) hagyunk fejenként a pincérnél.

.