Meteorológiai élménypark nyílt Bécsben

2015.03.30. 20:09

A látogatók is kutatókká válhatnak.

Nemrég megjelent a hír, hogy az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) élményparkot nyitott Bécs központjában. Utána néztünk, hogy a hely milyen lehetőségeket rejt a látogatók számára.

Gyorsinfó:
 
Név: Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet
(Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik)
Cím: 1190 Bécs, Hohe Warte 38.
Belépő: 3 euró / diák, 5  euró/ felnőtt
Nyitva tartás: hétfő- péntekig; 9-16 óráig
Weboldal: www.zamg.ac.at
Ennyi idő kell a megtekintéséhez: 1,5 óra

Michael Staudinger, a park igazgatója beszélt arról, hogy az interaktív tárlaton a különböző mérőeszközök kipróbálása mellett kutatni lehet az éghajlati jellemzőket vagy akár egy gleccser kialakulásának körülményeit is.

Meteorológiai élménypark nyílt Bécsben

Az 1851-ben alapított Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet az egyik legrégibb önálló meteorológiai szolgálat a világon. Csaknem 280 időjárási és szeizmikus méréseket végző pontot és három megfigyelő állomást üzemeltet.

Meteorológiai élménypark nyílt Bécsben

A tudományos és szórakoztató központban mindemelett tematikus vezetést is tartanak, amely során a látogatók többet megtudhatnak a földrengésekről, az időjárás-előrejelzésről, éghajlat változásról és magáról az intézetről.

Meteorológiai élménypark nyílt Bécsben

A programok a Citizen Science, vagyis a közösségi tudomány munkamódszerét követik, amelynek lényege, hogy a laikusok mérési eredményekkel segítik a tudományos vizsgálatokat. A földrengések megfigyelésére korábban már telefonos alkalmazást is kifejlesztettek, amellyel visszajelzés küldhető az észlelt földmozgásról.

Meteorológiai élménypark nyílt Bécsben

A központ egyébként céljául tűzte ki, hogy bevonja a fiatalokat a kutatói munkába, és ösztönözze őket a tudományos élet megismerésére. E célból az élményközpont munkájához csatlakozik az Osztrák Kutatási és Tudományos Minisztérium (BMWF) által indított Sparkling Science elnevezésű projekt is, amely lehetőséget nyúlt diákoknak arra, hogy elemezzék a stájerországi Mürz-völgy és a Bécsi medence között észlelt földrengéseket, figyelemmel kövessék az éghajlatváltozás hatását a helyi növényvilágra, valamint megfigyelhetik és mérhetik az ausztriai gleccsereket. 

Fotók: www.flickr.com

.