Hirdetés

Online lakásfelújítás Bécsben

2015.06.04. 18:13

Már interneten is jelezhető, ha valamelyik önkormányzati lakás tatarozásra szorul.

Hirdetés

Online platformot hozott létre az osztrák főváros, hogy lakói ezen keresztül jelezhessék, ha valamelyik önkormányzati lakóépület tatarozásra szorul. Az aktuális felújítási- és lakásépítési projektekről is itt tájékozódhatnak a bécsiek.

Többé nem kell tétlenül nézniük a bécsieknek, ha egy önkormányzati lakóépületről pereg a vakolat, besüvít az ablakon a szél vagy mozog a lépcső korlátja – mostantól ugyanis online platformon jelenthetik be az ilyen hibákat.

Ehhez csupán regisztrálniuk kell a www.wohnen.wien.at oldalon, majd megadniuk a kifogásolt épület címét. A probléma leírásán túl akár képet is feltölthetnek a panaszuk nyomatékosításához.

Online lakásfelújítás Bécsben

Michael Ludwig lakásépítésekért felelős városi tanácsnok ismerteti az új online platformot.

A honlapon keresztül érkező bejelentésekre két-három napon belül válaszolnak, és arról is tájékoztatják az érintetteket, mikor várható a lakóépület felújítása. Az önkormányzat kezelésében lévő ingatlanok szanálásának tervezése során pedig figyelembe veszik a lakosságtól érkező kifogásokat is. Az online platform révén az érdeklődő bécsiek azt is megtudhatják, hogy hol, milyen épületfelújítások zajlanak illetve zajlottak a városban.

A „Wir machen Wien schöner!” nevű projekt célja, hogy a városlakókat is bevonja az önkormányzati lakóépületek felújításába és ezáltal a városrészek megújításba. Az osztrák főváros 1984 óta 6.655 lakóépület – 303.599 lakás – szanálását támogatta összesen 4,5 milliárd euróval. A felújítási munkálatok teljes költsége eléri a 6,31 milliárd eurót.

„Bécsben jelenleg 247 lakóépület felújítása zajlik 650 millió euró értékben, amihez a város 380 millió euróval járul hozzá” – ismerteti az aktuális adatokat Michael Ludwig városi tanácsnok. A megfizethető lakhatást, szociális fenntarthatóságot és átfogó felújítási stratégiát szem előtt tartó „finom városmegújításnak” köszönhető, hogy „Bécsben az 1970-es évek óta 42 százalékról 3 százalék alá csökkent a komfort nélküli lakások aránya” – teszi hozzá.

Fotó: Schaub-Walzer / PID