Hirdetés

Szilveszteri rekordkísérlet a terrorfenyegetettség árnyékában Bécsben

2015.12.30. 07:17

Városszerte 13 színpadon rendeznek különleges műsorokat.

Hirdetés

Rengeteg program közül választhat, aki úgy dönt, hogy az óévet az osztrák fővárosban búcsúztatja. Városszerte 13 színpadon rendeznek különleges műsorokat, a Rathausplatzon rekordkísérletre készülnek, a Zene Házába pedig ingyenes lesz a belépés - tájékoztatta lapunkat a Compress.

Rekordkísérlet a terrorfenyegetettség árnyékában Bécsben

Gondolt már arra, hogy szívesen vezényelné a Bécsi Filharmonikus Zenekart, miközben a Kék Duna keringőt játszák? A bécsi Zene Házában (Haus der Musik) idén ezt is megteheti, hiszen az óév utolsó napján különleges programokkal várja a látogatóit. A december 31-én 14:00 és 22:00 óra között ingyenesen látogatható múzeumban ugyanis virtuális karmestereket keresnek, így bárki kipróbálhatja magát a zene világában is.

A 26. Silvesterpfad alkalmából Bécs számos pontján rendeznek programokat. A Rathausplatz a szilveszteri műsorok hagyományos helyszínének számít, itt a koncertek után éjfélkor egy világrekordot is szeretnének megdönteni. A legnagyobb mobil-tűzijátékot szervezik, melyben minden látogató részt vehet. Csupán az „Oroundo Vienna” nevű okostelefonos alkalmazást kell letölteni, majd a visszaszámlálás után, amely az óriási kijelzőkön követhető, éjfélkor végül a telefonokat a magasba tartani. Azért a programból a valódi tűzijáték sem marad ki.

Rekordkísérlet a terrorfenyegetettség árnyékában Bécsben

Azok sem maradnak viszont szórakozás nélkül, akiknek nincs kedvük kimozdulni, hiszen a Rathausplatzról 23:30-tól élő közvetítést láthatnak a Silvesterpfad honlapján. A Városháza előtti tér másnap sem marad üres, január elsején 11:15- től élőben közvetítik az újévi koncertet.

A Silvesterpfad honlapján a részletes program és helyszínek is elérhetők.

Rekordkísérlet a terrorfenyegetettség árnyékában Bécsben

"Eldugják" a bécsi rendezvényeket

Érdemes előre tájékozódni a szilveszter előtti bécsi programok pontos időpontjáról és helyéről - számolt be az M1 tudósítója. Egyelőre ugyan nem halasztottak el tömegrendezvényt a terrorveszély miatt, de szigorúbb biztonsági intézkedések vannak érvényben, a titkosszolgálatok ugyanis olyan információt kaptak, amely szerint merénylők Bécsben és más európai városokban készülnek támadásra a két ünnep között. 

A bécsi központi programkínálatot bemutató, hivatalos, városi honlapon megjelent egy felhívás, amely arra kéri azokat, akik jeggyel rendelkeznek, hogy rendszeresen nézzék az oldalt, illetve azokat a jegyirodákat, ahol a jegyeket megvásárolták, mert ha ha bármilyen változás életbe lépne, akkor ezen a honlapon keresztül fogják majd tájékoztatni őket. Törlések egyelőre még nincsenek, de a bécsi rendőrkapitányság szóvivője azt kéri, mindenki, aki bármilyen jeggyel rendelkezik az ünnepi időszakban ebben a néhány napban, fokozottan figyelje a híradásokat.

(Hirado.hu) 

Berlinben is óvatosak

Minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be szilveszterkor Berlin központjában, ahol ismét megrendezik Németország legnagyobb évbúcsúztató mulatságát.

A német főváros rendőrségének szándéka szerint a terrorveszély ellenére az idei lesz a legbiztonságosabb szilveszter - írta kedden a Der Tagesspiegel című berlini lap, amely szerint most először nem csak a rendre egymillió fő körüli nagyságú tömeget vonzó mulatság helyszínét veszik körbe kerítéssel, hanem egy második kerítéssel lezárják az egész környéket, majdnem a teljes kormányzati negyedet is.

A másik fő szigorítás, hogy a rendezvény helyszínére semmilyen nagyobb táskát nem lehet bevinni. Palackot, esernyőt, veszélyes eszközöket eddig sem engedtek be, most viszont már hátizsákkal sem lehet majd bemenni. A berlini rendőrség ezt már karácsony óta hirdeti minden lehetséges fórumon - például a Facebookon és a Twitteren -, a kormányzati negyed lezárásáról viszont csak egy hétfőn kiadott térképvázlat tájékoztat.

Egy rendőrségi szóvivő a Der Tagesspiegelnek elmondta, hogy a második kerítést csak akkor "aktiválják", ha a rendezvényhelyszín megtelik. Az utóbbi években ez már 22 óra körül megtörtént, és többször előfordult, hogy kinn rekedt emberek a kordont lebontva csatlakoztak a mulatsághoz. A második, külső kerítés főleg ezt hivatott megelőzni a szóvivő tájékoztatása szerint.

Berlinben a világ legnagyobb szilveszteri bulijaként is emlegetett rendezvény helyszíne a Június 17. sugárút egy két kilométer hosszú szakasza a Brandenburgi kapu és Tiergarten parkban álló Győzelmi oszlop között. A "tánctér" mellett vannak még külön a december 29-től 31-ig legálisan árusítható tűzijátékok, minirakéták felengedésére kijelölt övezetek is. A területen 900 rendőr teljesít majd szolgálatot, a bejáratoknál pedig 600 biztonsági őr vizsgálja át az érkező vendégek ruházatát.

(MTI)

.