Három hír Bécsből: naperőművek a Spar-tetőkön, parkolás és Lucian Freud

2013.12.14. 12:34

Egy új együttműködési modellnek köszönhetően SPAR áruházak tetejére szerelt naperőművekbe fektethetik megtakarításaikat a bécsiek. A kereskedelmi lánc cserébe 25 éven át évi 5,1%-os hozamot fizet – vásárlási utalványban.Újfajta együttműködési modellt dolgozott ki Bécs energetikai holdingja, a Wien Energie valamint a SPAR kereskedelmi lánc: az energetikai vállalat naperőműveket telepít az áruházak tetejére, amibe a vásárlók is beruházhatnak. Az ügyfelek a befizetéseikért cserébe vásárlási utalványokat kapnak évi 60 euró értékben.

Az akcióban ausztriai lakcímmel rendelkező magánszemélyek vehetnek részt, akik 950 euróért juthatnak egy utalvány-paketthez. Egy személy maximum 5 pakettet vásárolhat, a befizetők pakettenként évi 60 euró értékű vásárlási utalványt kapnak 25 éven át. Ez nemcsak évi 5,1 %-os hozamot jelent, de egyben a tőke egy részének törlesztése is. A fennmaradó 400 eurót a futamidő lejártával utalványokban vagy készpénzben kapják vissza az ügyfelek.

Napelem a Spar erőmű tetején


Két bécsi áruház tetején egyébként már működik egy-egy naperőmű, amelyek évi 160.000 KWh zöld áramot termelnek. Az így előállított áram az üzlet energiafelhasználásának negyedét fedezi, ezzel működtetik például a teljes világítást és a pékség kemencéit. Alois Huber, a SPAR bécsi tevékenységéért is felelős ügyvezető igazgatójának elmondása szerint üzleteik ideális hasznosítói a napenergiának: a rendszerint lapostetős boltokban akkor van a legtöbb energiára szükség, amikor a legjobban süt a nap, ellentétben a legtöbb háztartással. Ráadásul az előállíott áramot nem kell betáplálni a hálózatba, hanem a helyszínen felhasználják.

A SPAR eddig mintegy egymillió eurót fektetett megújuló energiaforrásokba és Ausztria-szerte tizenegy naperőművel rendelkezik, de szeretnék bővíteni a számukat.

„Parkolj rendesen!” táblát tesztelnek

Mivel Bécsben is gyakran előfordul, hogy szabálytalanul parkoló autósok akadályozzák a villamosok, buszok útját, új jelzőrendszert tesztel a bécsi közlekedési vállalat. Ha beválik, egész Bécsben elerjedhetnek az újfajta táblák.

Egy egészen új közlekedési táblával találkozhatnak azok, akik az osztrák főváros 19. kerületében, Döblingben járnak. A frissen fejlesztett jelzőberendezésen a „Park genau – parkolj rendesen” felirat villan fel, ha az autósnak úgy sikerült leparkolnia, hogy ezzel akadályozza a mellette elhaladó villamos útját. A Geweygasse-ban felállított, napelemekkel műküdő táblához speciális szenzorok tartoznak, ezek érzékelik, ha egy jármű túl közel áll a villamossínekhez.

A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien, az SLR Engineering és az Austrian Institute of Technology közös kutatási projektjében nemcsak az újfajta táblát tesztelik, de megvizsgálják a burkolatjelzések megújításának valamint annak a lehetőségét is, miként tudatosíthatnák az autósokban, hogy figyeljenek jobban oda.

Parkolás Bécsben


Az osztrák fővárosban ugyanis évente mintegy 4 ezer alkalommal fordul elő, hogy a villamosok, buszok nem tudják folytatni az útjukat egy-egy szabálytalanul parkoló autós miatt, és akár 40 percet is vesztegelni kénytelenek. Tavaly a tömegközlekedés akadályozása miatt 2.700 esetben született feljelentés, illetve vontattak el személygépjárműveket. Nem árt tudni, hogy ilyenkor a szabálytalanul parkoló autósra hárítanak minden költséget, ami akár többszáz euró is lehet. A büntetés mellett ugyanis neki kell kifizetnie a tűzoltók vagy a trailer költségét, de még a Wiener Linien munkatársainak az eset miatt keletkező túlóráit is.

Amennyiben a néhány hónapos tesztüzem sikerrel jár, a többi neuralgikus közlekedési pontra is kiterjesztik a rendszert.

Meghosszabbították a Lucian Freud kiállítást

Egy héttel tovább tart nyitva a Lucian Freud kiállítás a bécsi Kunsthistorisches Museumban. A 2014. január 12-ig látható tárlat a híres pszichoanalitikus, Freud unokájának életművébe enged betekintést. 

A nagy érdeklődésre való tekintettel egy héttel tovább, 2014. január 12-ig látogatható a Lucian Freud kiállítás a bécsi Művészettörténeti Múzeumban (Kunsthistorisches Museum). Az osztrák fővárosban bemutatott 43 alkotás a brit festőművész csaknem hetvenéves munkásságának legfontosabb darabjait vonultatja fel egy 1943-ból származó önarcképtől egészen a legutolsó alkotásáig, amely halála miatt befejezetlen maradt.

A 20. és 21. század egyik legjelentősebb figuratív festőjének bécsi kiállításához olyan világhírű kiállítóházak adtak kölcsön a gyűjteményükből mint a New York-i Metropolitan Museum of Art, a londoni Tate, a washingtoni Hirshorn Museum and Sculpture Garden, az oxfordi Ashmolean Museum, a chicagói Art Institute vagy a madridi Museo Thyssen-Bornemisza. A híres amerikai filmszínész, Steve Martin magángyűjteményéből származik a kiállítás egyik fő attrakciója, a Naked Girl (Meztelen lány) című festmény, Freud első egészalakos aktképe. Szintén igazi csemegének számít a Girl with a White Dog (Lány fehér kutyával) vagy egy 1956-ból származó, befejezetlen önarckép, amelyet az elmúlt 30 évben csupán egyetlen egyszer mutattak be.

A kiállítást egy 15 perces film egészíti ki, amelyet Freud asszisztense, David Dawson készített, és amely többek között a művész utolsó heteibe is betekintést enged. (A kiállítással néhány napja az Index.hu hírportál is foglalkozott – a szerk.)

Lucian Freud – Kunsthistorisches Museum
1010 Bécs, Burgring 5.
www.khm.at
 

.