Két hír Bécsből: Eric Fischl és kikötőfejlesztés

2014.02.21. 23:26

Az Albertinában a „Bad Boy”-ként emlegetett amerikai festő műveit, míg a Duna-parton kikötőfejlesztést találunk.

A sokáig csak „Bad Boy”-ként emlegetett amerikai festő, grafikus és szobrász, Eric Fischl papírmunkáiból látható kiállítás a bécsi Albertinában. Barátok, szeretők és más konstellációk.

A figuratív festészet egyik legjelentősebb képviselője, Eric Fischl mintegy hetven alkotásából nyílt kiállítás a bécsi Albertinában. A „Friends, Lovers and other Constellations” című tárlat körülbelül 35 évet ölel fel: egyaránt láthatók Fischl első rajzai valamint a rá annyira jellemző strandjeleneteket ábrázoló képei.

Eric Fischl


Egy egész termet szenteltek nagyformátumú akvarelljeinek, amilyen például a „Falling Figures”. A WTC tornyaiból a lángok elől magukat a mélybe vető alakok ábrázolásával Fischl a szeptember 11-i történésekre és a kamerák előtt elkövetett nyilvános öngyilkosságokra reagál. Ebből az időszakból származik „Tumbling Woman” című szobra is, amely annak idején nagy feltűnést keltett és most Bécsbe is elhozták.

Noha Fischl főként a festményeiről híres, az Albertina 2014. május 18-ig nyitva tartó kiállítása elsősorban a papírrajzait mutatja be: egy „csendesebb párhuzamos világot”, amely a festő kísérleti terepe és önmagára találásának eszköze. Ezek a képek az amerikai középosztályt ábrázolják mindennapi jelentekben – szépítés nélkül, de sok-sok szeretettel. Külön-külön megrajzolt alakokból összeállított kirakós képek és sokkfagyasztott pillanatok jellemzőek ezekre az alkotásokra; Fischl az egyes elemeket különböző értelmezési szintekké rakja össze és más-más jelentéstartalmat hoz létre.

Eric Fischl


A Long Island külvárosában felnövő művész becenevét egyik korai festményéről, a „Bad Boy”-ról kapta, amelyen egy fiatal fiú provokatív pózban az ágyon fekvő idősebb nőt néz, közben pedig a háta mögött lévő pénztárcába csúsztatja a kezét.

Eric Fischl – Friends, Lovers and other Constellations
Albertina
1010 Bécs, Albertinaplatz 1.
www.albertina.at


Uniós támogatással fejlesztik a bécsi kikötőt

Összesen 5,3 millió euróval támogatja az Európai Unió a bécsi kikötő, a Hafen Wien két fejlesztési projektjét. Több helyet csinálnak az áruk átrakásához, illetve növelik a konténerkapacitást.

A bécsi kikötő egyike Európa legnagyobb dunai kikötőinek és a folyamatos fejlesztések révén központi szerepre törekszik a térségben. Az Európai Unió nemrég döntött arról, hogy 5,3 millió eurós támogatást nyújt a fejlesztési elképzelések megvalósításához.

Bécsi kikötő

Az uniós hozzájárulás két, összesen 8,5 millió euró befektetési volumenű projektet érint. Az egyik a Freudenaui Kikötőben (Hafen Freudenau) zajlik, ahol a kikötői medence részleges feltöltésével igyekeznek több helyhez jutni, hogy felkészítsék a létesítményt az egyre növekvő árumennyiség fogadására. A medence területének 20 százalékos csökkentésével 70 ezer négyzetméterrel bővül a kikötő területe. A projekt a Tans-European Transport Network Exekutivagentur (TEN-T) felügyeletével és hozzájárulásával zajlik, és várhatóan 2015/2016-ra fejeződik be.

A másik nagyszabású fejlesztés a 2008-ban megnyitott konténerterminál további, mintegy 30 százalékos kapacitásbővítése. A létesítményben 2013-ban adták át ugyan a harmadik híddarut, amivel 600 ezer konténerre nőtt a kapacitása, de az egyre növekvő forgalomnak köszönhetően hamarosan ez is kevés lesz.

A Hafen Wien Logisztikai Központ a legnagyobb áruszállítási központ Ausztriában, évente 12 millió tonnányi árut raknak itt át. Területe 3,5 millió négyzetméter, ötezer embernek ad megélhetést.
.