Hirdetés

Bécsi dizájn és városmarketing Budapesten

2013.08.29

Az osztrák politikus a beszédében gyakorlatilag meg sem említette a tradíciót.

Hirdetés

Bécsi est Budapesten

Stílszerűen a roppant nagy esztétikai műgonddal épülő KIOSK-ban  (Budapest, Március 15. tér ) zajlott Bécs képviseleti irodájának, a Compressnek a bécsi estje, melyen megjelent Michael Zimmermann osztrák nagykövet, Csomós Miklós és Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, Sárádi Kálmánné főjegyző, illetve a politikai, a gazdasági és kulturális élet számos képviselője.

Az idei esemény központjában ugyanis a bécsi dizájn világa volt. A KIOSK-ban elhelyezett az installációk a divat, a városépítés és a hagyományos formatervezés területét járták körül.

Lukács Ágnes
Lukács Ágnes

Lukács Ágnes, a budapesti iroda vezetője arról számolt be, hogy magyar részről nagy érdeklődés tapasztalható Bécs irányába, és mindez fordítva is igaz.

Ernst Woller a bécsi közgyűlés kulturális és tudományos bizottságának elnöke beszédében az volt a figyelemre méltó, hogy úgy generált városmarketinget, hogy gyakorlatilag nem említette az osztrák főváros történelmét, császári múltját, azaz azokat az elemeket, melyekről azt hisszük, a legfontosabb turisztikai mozgatórugók és image-alapanyagok.

A politikus ehelyett a 21. század szemszögéből mutatta be Bécset.

Ernst Woller
Ernst Woller

A képviselő arról számolt be, hogy az osztrák főváros már alig rendelkezik iparral és nagy gyárakkal, így a város gazdaságpolitikájában nagy szerepe van az újításoknak és az újdonságoknak, ezeknek segítségével kívánják fenntartani a gazdasági növekedést.
 
A város folyamatosan támogatja az erre irányuló projekteket, beleérve az egy-két főt foglalkoztató mikro-vállalkozásokat. Ez utóbbiak érdekessége, hogy az újonnan alapított 40 százalékának a tulajdonosai, vezetői eredetileg nem bécsiek, hanem ideköltözők.

Bécsi est Budapesten

A város támogatja kreatív ipart (formatervezés, zene, divat, építészet, audiovizuális művészet stb.), mivel ez is új munkahelyeket teremt és hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez.

Bécsi est Budapesten

A design és innováció területén Bécs érdekes kísérlete a Seestadt Aspern. Ez Európa legnagyobb városfejlesztési projektje, amely a fenntarthatóságot, a funkcionalitást és a megfizethetőséget állítja a központba. A tervek szerint 2030-ban már 20 ezer ember lakik majd itt a közel 5 hektáros mesterséges tó partján.  A két kerületnyi helyszínre munkahelyeket és oktatási intézményeket terveznek. Az építés néhány hét múlva kezdődik, de a terület más most elérhető az U2-es metróval.

„Bécs okos város kíván maradni, és erre jó esélyeket látunk” – mondta Ernst Woller.