Hirdetés

Befejeződött a búzaaratás Vas megyében

2010.08.06. 15:59

Rekord átlaghozamot értek el.

Hirdetés

Befejeződött a 33 ezer hektáron termelt őszi búza aratása Vas megyében; a hektáronkénti átlaghozam elérte a 4,6 tonnát, ami az elmúlt tíz év legjobb eredményének számít - tájékoztatta Márkus Antal, a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) vezető főtanácsosa az MTI-t pénteken.

Vannak olyan területek is, ahol 7 tonnát takarítottak be hektáronként, de néhány kisebb területen a talaj adottságai miatt az átlagtermés alig érte az 1,5 tonnát. Néhány termelőnél a tápanyag hiánya is problémát okozott; tavaly nehéz volt a gabona értékesítése, a gazdáknak kevés pénzük maradt őszi talaj előkészítésre és a vetőmag felújításra.

Márkus Antal hozzátette; a problémák ellenére az aratás végére a minőség is kedvezően alakult. A kezdeti 30 százalékos becslésekkel szemben a gabona 60 százaléka étkezési minőségű, és csak 40 százaléka a takarmány, ami az éghajlati viszonyok miatt jó eredménynek számít Vas megyében.

Az árakról a főtanácsos azt mondta, az étkezési minőségű búzát 35-36 ezer forintért, a javító minőséget pedig 40 ezer forint feletti áron lehet tonnánként eladni. Az aratás előtt a felvásárlók szinte "kartellbe tömörülve" hallgattak az árakról, aztán hétről hétre egyre magasabb lett a gabona ára. A takarmányárpa tonnánkénti ára 22-23 ezer forintról 26 ezerre emelkedett, a 26 ezer forintról induló takarmánybúza ára pedig pár hét alatt felment 30 ezer forintra.

Hasonló volt a tendencia a repcénél is - tette hozzá Márkus Antal. A tavasszal a gazdák tonnánként 72-73 ezer forintos áron kötöttek előszerződést, most viszont a tonnánkénti ár már a 100 ezer forintot is eléri.

A megnövekedett piaci kereslet mellett idén a becsléseknél mintegy 20 százalékkal lett kevesebb a repce Vas megyében; a becsült hektáronkénti 2,8 tonna helyett átlagosan csak 2,4 tonna repce termett. A júniusi csapadék miatt betegség is megtámadta a növényt, és a szél is károsította az állományt, a törött szárakon csak apró szemek tudtak kifejlődni - magyarázta Márkus Antal.

Hozzátette: Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye nyugati része kimondottan repcetermelő terület. Vas megyében évente 1.000-1.500 hektárral nagyobb területen termelnek repcét. Idén 18 ezer hektár fölé nőtt a vetésterület, míg pár évvel ezelőtt 12 ezer hektáron vetettek repcét. A megyében a repcetermesztéshez adott a gép-, a szárítókapacitás és a raktározás is. Javul a vetőmag minősége is, így csökken a vetőmag mennyisége; míg pár évtizeddel ezelőtt 10-12 kilogrammot vetettek el hektáronként, most már elegendő 2,4-2,5 kilogramm is hektáronként.

Az őszi betakarítású növényekről a főtanácsos azt mondta, hogy egy hetes késést mutat a napraforgó és a kukorica, de ha továbbra is lesz elegendő csapadék, akkor mindkét növénynél rekordtermés várható.