Tárgyak, amelyeket nem árt naponta tisztítani

2015.03.29. 12:45

Ha el akarjuk kerülni a fertőzéseket.

Sokan nem tudják, hogy a mobiltelefont naponta kellene tisztítanunk, amelyen több ezer baktérium telepedik meg, hasonlóan a pénztárcánkhoz, hiszen a készpénz az egyik legveszélyesebb ebből a szempontból. De hasonló a kulcsunk, a táskánk, a laptopunk, vagy éppen a szemüvegünk. 

Az Arizona Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy telefonon akár tízszer annyi gyomor-bélrendszeri betegséget okozó baktérium található, mint egy átlagos WC ülőkéjén.


Dr. Nagy Éva bőrgyógyász a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy a bőrön több mint száz kórokozóval élünk együtt ökológiai egyensúlyban. Hozzátette, hogy oda kell figyelni a használati tárgyaink rendszeres tisztítására: a pénz az egyik legfertőzőbb mindennapi eszköz. De a bőrgyógyász megemlíette a headset-et, a távirányítót és a villanykapcsolót is. Megjegyezte, hogy a kézmosás a legfontosabb, érdemes hazaérkezéskor megtenni. A bőrgyógyász nem győzte elégszer a műsorban hangsúlyozni, hogy az illemhely használat után mennyire fontos a kézmosás.

Iván Attila szerviz-technikus és adatmentő a Napközben című műsorban azt javasolta, hogy első körben a mechanikus szennyeződéseseket – sűrített levegővel vagy száraz fogkefével – kell a technikai eszközökről eltávolítani. Majd ezek után lehet áttörölni a tárgyakat. Az alkoholmentes univerzális nedves törlőkendő a legmegfelelőbb eszköz erre, ám az kérdés, hogy mennyire távolítja el a baktériumokat – tette hozzá. Iván Attila szerint a technikai eszközöket hetente kétszer érdemes letakarítani. A billentyűzethez létezik egy tisztító gél, ami a bacilusokat is megöli – mondta.

.