Bevándorlási hullám: járvány nincs, kockázat van

2015.08.25. 07:18

Járványveszély nincs, de az alapvető higiénés szabályok betartása ajánlott.

Az alapvető higiénés szabályok betartása segíthet elkerülni a fertőzéseket.

Járványveszély nincs, de alapvető higiénés szabályok betartása ajánlott.

Akik közvetlenül kapcsolatba kerülnek a migránsokkal különösen fontos, hogy betartsák az általános higiénés szabályokat: legfontosabb az alapos szappanos kézmosás, illetve az alkoholos kézbedörzsölők használata.

Járványveszélyt nem jelent, de járványügyi kockázatot hordoz magában a hazánkat elérő bevándorlási hullám.


Magyarország területén olyan fertőző megbetegedésekre lehet számítani, amelyek zsúfolt helyeken, a kívánatos higiénés viszonyokat, illetve higiénés kultúrát el nem érő közegben egyébként is kockázatot jelentenek.

 Ilyenek a különböző gyomor-bélrendszeri tüneteket (hányást, hasmenést) okozó vírusok, baktériumok, továbbá az ún. ectoparazitosisok (rühesség, tetvesség). A felsorolt kórokozók jellemzően kontakt úton (pl. szennyezett kéz) és a szájon át a szervezetbe jutva okoznak fertőzést. Forrás: antsz.hu

 

Magyarország határát átlépő menekültek és hazánk lakossága között gyakorlatilag nincs érintkezés, ezért az ezzel összefüggő kockázat is alacsony. A menekültekkel kapcsolatba kerülő hatóságok – saját hatáskörükben – munkatársaik számára biztosítják a megfelelő védőfelszerelést.

Aki elsősegélyt nyújt, tisztában kell lennie azzal a kockázattal, amit e tevékenység jelent, és ennek megfelelően kell cselekednie. Ha megsérül és kezén vagy bármely testrészén vágás keletkezett, melyen keresztül szervezetébe bejuthatott az ellátott személy vére, orvoshoz kell fordulni.

Ép bőrön keresztül a vérben vagy a testváladékokban található kórokozók nem jutnak be a szervezetbe. Az óvatosság azért nem árt: csak gumikesztyűben szabad megfogni, majd lehetőség szerint el kell égetni az illegális határátlépők által hátrahagyott, adott esetben vérrel, testváladékkal szennyezett ruhadarabokat.

 

.