Hirdetés

A borgátai termálfürdő: egyszerű és nagyszerű (strandteszt)

2010.08.15. 09:14

Változatlanul a környékbeli, nem túl drága, nem trendi, nem csúszdás, inkább egyszerű, de nagyszerű helyekre utazunk, mint például Borgáta.

Hirdetés

Borgáta, fürdő

Ha nyár, akkor nyaralás, vagy legalább is fürdőzés.

Borgáta egy icipici falu Vas megyében, a 84-es főút mellett, Szombathelytől 45 kilométerre. Ahogy az szokásban volt, a hatvanas évek közepén itt is olajat kerestek, és itt is víz tört fel 750 méter mélyről, mégpedig 47 fokos, káliumban, nátriumban, kalciumban, magnéziumban és hidrogén-karbonátban gazdag, azaz éppen jó mozgásszervi megbetegedések kezelésére.
 
Borgáta, fürdő
 
A vizet ugyanakkor találták, mint a mesterit, de valamiért (talán a hajdani tanácselnök ügyessége, vagy jobb lobbiképessége miatt) itt kezdték el kiparcellázni a kukoricaföldeket. Valószínűleg ez lehetett ez oka, hogy ez a fürdő némiképp nagyobb karriert futott be, mint pár kilométerre fekvő kistestvére.
 
Borgáta, fürdő
 
Úgy tudjuk, az első telkeket bányászok kapták, mégpedig ajkaiak, így a fürdő különösen népszerű a hajdani bakonyi bányák munkásai (most már inkább nyugdíjasai) között.
 
Borgáta, fürdő
 
De nem csak közöttük: a fürdőben jócskán hallottunk német szót, sőt a franciák is kezdik felfedezni a hely értékeit, amelyek közül elsőként a víz említhető természetesen. Három medence áll a közönség rendelkezésére. Közös jellemzőjük, hogy nincs bennük más, mint víz, meg ülőpad, ezzel végére is értünk az élményelemeknek, de mi nem is vágyunk többre.
 
Borgáta, fürdő
 
Az egyik - félig fedett - medence a 37-38 fokos, a másik pár fokkal enyhébb, mindkettő csempézett. Ha az utóbbiban, a kukoricatáblával szemben ülünk le, pont rálátunk a Ság-hegy kúpjára. Azok, akik nem bírnák a meleg vizet, egy szép nagy strandmedencét találnak, ez sem hideg, 26-28 fokos, tehát a csúzos nagymamától a hiperaktív unokáig mindenki talál magának fürödni valót. (Vattacukor is van!)
 
Borgáta, fürdő
 
A fürdő augusztus huszadikán ünnepli 42. születésnapját. Ez az idő épp elég volt arra, hogy az akkor elültetett fák szép nagyra nőjenek, de az azóta történt növénytelepítésnek is köszönhetően egy gondozott szép nagy parkban érezhetjük magunkat a borgátai fürdőben, némi retró-fílinggel: vas mászókák és hinták, régi padok, hetvenes éveket idéző kabinsor, árnyékolóval és ami a legaranyosabb, öntöttvas-mesefigurákkal ékített hamutartók. Az öltözők, mosdók és maga az egész strand patyolat tiszta, kulturált, nem zsúfolt, és nem szól semmilyen kereskedelmi rádió, még a vendéglátóknál sem.
 
Borgáta, fürdő
 
A felnőtt belépő az idén (2010-ben) 1100 forint, a gyerek: 650, a nyugdíjas 850. Öt-hat büfét, pékséget és egy éttermet is találtunk, egy ezresért jól lehet lakni. Van kemping (közvetlenül a fürdő mellett), és más szálláshely is, úgyhogy egy hosszú hétvégét is kényelmesen és olcsón el lehet itt tölteni. Ha erről lenne szó, akkor a fürdőn kívül is bőven akad látnivaló: elsősorban a Kis-Somlyó kráterének tanösvényét ajánljuk a fürdőtől gyalogosan másfél kilométerre található, kényelmes úttal, számos régi szép pincével. Alatta a Somolygó kocsmában megkóstolhatjuk a hegy levét is. Nincs messze Egyházashetye, a Berzsenyi-múzeummal, Kemeneskápolna a védett házaival, és ott van maga a Kemeneshát, csodás levegőjével, romantikus lankáival.
 
Borgáta, fürdő

 

.