Bortavasz Dél-Burgenlandban (2013. május 4-5.)

2013.04.08. 16:37

Május 4-én és 5-én több mint 60 dél-burgenlandi borász tárja ki pincészete kapuit a bor szerelmesei és az érdeklődők előtt.


A Vas megyéhez legközelebb fekvő osztrák borvidék tipikus borai várják, hogy minél többen megbizonyosodjanak arról, milyen kiváló borokat teremnek a vidék lankái. Szombathelyről, Kőszegről és Körmendről különbusszal érhető el a Bortavasz, amelyre április 15-éig féláron válthatunk jegyet.
 
A dél-burgenlandi borászok másodízben hirdetik meg a 2012-ben nagy sikerrel lezajlott, Bortavasz névre keresztelt rendezvényt. A Rohonctól (Rechnitz) Csejkén (Eisenberg), Németlövőn (Deutsch-Schützen), Csatér-hegyen (Csaterberg), a winteni hegyen (egykori Pinkatótfalu), Pinkakertesen (Gaas), Nagysároslakon (Moschendorf) át Ókörtvélyesig (Eltendorf) húzódó terület borászatai május 4-én és 5-én kinyitják pincéiket az érdeklődők előtt, hogy bemutathassák a hordókban és a palackokban rejtőző kincseket. Idén még több borász nyitja meg kapuit a látogatók előtt, mint tavaly: 67 helyen összesen 335 féle borral várják a jófajta nedűk kedvelőit. A bor mellett gondoskodnak némi tipikus helyi harapnivalóról is, lesz sós stangli, tökmagos különlegességek…

 
A vörös, a fehér és az uhudler
 
A dél-burgenlandi Weinidylle a borértők között igen közkedvelt, mivel a Weinidylle területéről származó borok egyedülállóak. A jellegzetes dél-burgenlandi bor egyedi karakterét a mikroklíma és az ásványokban gazdag talaj adja. A Weinidylle összesen kilenc kisebb borrégióból áll, s az egyes területek borai között komoly különbségek vannak.

 
Németlövő (Deutsch-Schützen) és a Vas-hegy (Eisenberg) környékén a kékfrankos a legelterjedtebb vörösbor. E fajtát erőteljesség és fűszeresség jellemzi, elegáns textúrával és erős tannintartalommal. Többnyire kifejezetten magas ásványi összetevőkkel rendelkezik.
 
Fehér szőlőt (Welschriesling, Grüner Veltliner, Weißburgunder) főként Rohonc és Moschendorf  környékén termesztenek. Az ebből készült borok elegánsak, pikánsak, ízükben a gyümölcsös jelleg dominál. A Kohfidisch közelében talalható Csatér-hegy idilli környezetében is kiváló fehérborokat készítenek, amelyeket egy vinotékában – ahol egy kőmúzeum is található ­– lehet megkóstolni.


A Pinka-völgye borút mentén, Winten, Kulm és Gaas szőlőhegyein nemes ásványi és gyümölcsös bor készül. A gyönyörű környezet ideális a gyalogláshoz és kerékpározáshoz. Heiligenbrunn és Moschendorf környékén, akárcsak Jennersdorf körzetében, találkozhatunk az ősi borspecialitással, a ma már kultterméknak számító uhudlerrel.
 
Közvetlen buszjáratok
 
Hogy igazán élvezni lehessen a Weinidylle régió borait (évente 200.000 palack készül), szombaton és vasárnap különjáratok indulnak Körmendről és Kőszegen át Szombathelyről az osztrák pincékhez, 10 és 12 órakor. A borvidéken belül is közlekednek majd buszok, szőlőhegytől szőlőhegyig, borásztól borászig. A központi állomás a Vas-hegyen, Csejkén (Eisenberg) található. A magyarországi vendégeket a buszok 19:30-kor hozzák vissza Szombathelyre vagy Körmendre.

 
A buszjáratokkal tavaly 700-an utaztak, a szervezők reményei szerint ez a szám ez évben nőni fog, akárcsak a rendezvény összlátogatói létszáma, amely tavaly 1200 volt. A vendégek kétharmada a dél-burgenlandi régión kívülről érkezett. Idén a buszok száma is több, a dinamikusan szervezett rendszer, ha a térképre pillantunk, leginkább egy klasszikus metróhálózatra emlékeztet.
 
Egyet fizet, kettőt kap!
 
A Bortavaszra szóló napijegy, mely magába foglalja a teljes buszhálózat ingyenes használatát, 22 euróba, a kétnapos bérlet 44 euróba kerül. Jegyet venni legkényelmesebben az interneten lehetséges. Sőt, aki időben lép, azaz április 15-éig megváltja belépőjét, az egyet fizet és kettőt kap: 22 euróért kétnapos bérletet lehet vásárolni. Van elővételi lehetőség valamennyi dél-burgenlandi Raiffeisen bankfiókban is, ahol 18 euróért váltható napijegy. Természetesen a helyszínen, Csejkén (Eisenbergben) is lesz lehetőség jegyet venni. Szombathelyen (vagy Kőszegen ill. Körmenden), induláskor nem kell és nem is lehet jegyet váltani.

 
A jegy vagy a bérlet birtokában pincészetenként öt különféle bort kóstolhatunk meg, kapunk egy egyedi borospoharat s hozzá egy praktikus pohártartót, a borvidék részletes térképét, a borászatok és a borok teljes listáját, természetesen a buszhálózat menetrendjét és egy bónt is, melyet 6 palack bor vásárlása esetén válthatunk be.
 
Különlegességek
 
Magyar vonatkozása a rendezvénynek, hogy a winteni borászegyletnek immáron két magyar borász is a tagja, Mittl András és Garger Imre, így a beledi (bildeini) vinotékában (amely a Weinarchiv, azaz Borarchívum névre hallgat) akár össze is hasonlíthatjuk a Vas-hegy két oldalán készített borokat. Az egyik vashegyi borászat újdonsága (vagy „régisége”, hiszen hajdan ez volt a szokásos), hogy 7,5 dl-es üveg helyett literesbe palackoznak.
 
Mint arról Walter Dulmovits, az Eisenberg DAC nevű borszakmai szervezet vezetője a Szombathelyen tartott sajtótájékoztatón beszámolt, a tavaly a látogatók 30 százaléka érkezett Magyarországról, ezen felbuzdulva idén még nagyobb figyelmet fordítanak a magyar vendégekre.

 
Harald Popofsits, a Bortavasz másik szervezője, a Dél-Burgenland Turizmus képviseletében elmondta, a rendezvény turisztikai szempontból az újdonságok közé tartozik. Ez az első „zöld” borrendezvény Ausztriában, megfelelően annak az új idegenforgalmi trendnek, amely a fenntarthatóságot és a környezetbarát gondolkodást tartja szem előtt. Ha valaki kint szeretne éjszakázni, annak érdemes mielőbb szállást foglalnia, tavaly a Bortavasz idején a régió összes szálláshelyén telt ház volt.
 
A hétvége a németlövői (Deutsch-Schützen) Komm-Zentrumban rendezett „Wein-Trophy“ borversennyel indul május 3-án, amikor is a legjobb kékfrankosokat és olaszrizlingeket mutatják be ünnepélyes keretek között, háromfogásos vacsora, valamint Bartók, Monti és Dvořák klasszikus zenéjének kíséretében (a fantasztikus japán hegedűművész, Mayeda Tomoko és kísérete előadásában). 2013-ban első alkalommal ítélik oda a legjobb dél-burgenlandi borlappal rendelkező vendéglős díját is. (A gálán minden benevezett bor megkóstolható lesz. A részvételi díj 44 euró, a korlátozott résztvevői létszám miatt csak előzetes jelentkezéssel: office@ratschen.at +43 3365-200 82)
 
A rendezvény magyar nyelvű oldalának linkje
 
Link a magyar nyelvű információs kiadványhoz (pdf)
 
Link a buszhálózat menetrendjéhez (pdf)
.