Terror a brüsszeli repülőtéren és a metróban (videókkal)

2016.03.22. 08:47

A legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek.

Hirdetés

Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren. Robbanás történt a Maelbeek metróállamoson is, az uniós intézmények közelében - jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna. Két magyar is megsérült  - mondta az M1 aktuális csatornának Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet. A nagykövet ugyanakkor hozzátette: magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk. 

Robbanások a brüsszeli repülőtéren

A legfrissebb hírek szerint 34 ember meghalt, több mint kétszázan pedig megsebesültek a belga fővárosban végrehajtott robbantásokban.

A belga főváros tűzoltóságának szóvivője azt közölte, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett merényletben tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

A VRT belga közszolgálati televízió úgy értesült, a repülőtéren öngyilkos merénylet történt.

Yvan Mayeur brüsszeli polgármester arról számolt be, hogy az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson történt robbantás legalább húsz halálos áldozatot követelt, százhatan pedig megsebesültek.

A belga szövetségi ügyészség délelőtt terrortámadásnak minősítette a robbantásokat.

Robbanások a brüsszeli repülőtéren

Szemtanúk elmondták: lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak közvetlenül a kettős robbanás előtt - jelentette a La Derniére Heure című belga napilap internetes felületén. 

A polgármester tájékoztatása szerint a helyzet még délután is rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál.

Szemtanúk beszámoltak róla: az első repülőtéri detonáció után mindenki rohanni kezdett a kijárat felé.

Robbanások a brüsszeli repülőtéren

A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevertek.

Az utcán is lehetett érezni a brüsszeli metróban történt keddi robbanást - nyilatkozta a belga fővárosból az M1 aktuális csatornának Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki az elsők között érkezett a Maelbeek nevű metróállomáson megsérültek ellátására. 

Göndöcs Zsigmond - aki egy konferenciára érkezett Brüsszelbe - azt mondta: olyan érzése volt, mintha kicsit megremegne a föld. Tapasztalatairól beszámolva kiemelte: a sérültek között nem volt magyar. 

Elmondta: ahol lehetett, vérzést csillapított, munkáját 10-15 laikus is segítette. Arról is beszélt, hogy nagy lehetett a láng a metróban, szinte mindenkinek, aki feljött a felszínre, meg volt pörkölődve a haja. 

A robbanások a repülőtér indulási oldalán történtek az American Airlines légitársaság irodája közelében röviddel reggel 8 óra után.

A televíziós csatornák által sugárzott képek tanúsága szerint számos rendőrt és mentőt vezényeltek a helyszínre. A légikikötő felett fekete füst gomolygott, több helyen betörtek az ablakok és leszakadt a plafon.

Találtak egy harmadik pokolgépet is a repülőtéren - jelentette a belga sajtó.

A belga légügyi irányító központ (Belgocontrol) tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem repülőtérre kedd reggel biztonságosan megérkezett utolsó járatok között volt a budapesti járat.

A biztonságosan földet ért és a nemzetközi repülőtéren utoljára fogadott járatok között volt még a stockholmi, a berlini, a genfi, az oslói, és a prágai repülőgépek.

Robbanások a brüsszeli repülőtéren

A metróállomáson történt robbantás miatt lezárták az összes metróállomást a belga fővárosban - jelentette be a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB), amely szerint füstöt észleltek az uniós intézmények közelében is. 

Robbanások a brüsszeli repülőtéren

Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban - jelentette be az STIB.

A lakosságot délelőtt arra szólították fel a hatóságok, hogy maradjon ott, ahol van. Peter Mertens, a belga belügyi válságközpont vezetője délután bejelentette, hogy bár a "veszély még mindig valós és komoly", a lakosok ismét elhagyhatják az otthonukat.

Az illetékes elmondta, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér kedden még zárva marad.

Robbanások a brüsszeli repülőtéren

A metróban is hatalmas pusztítást végzett a robbantás.

Robbanások a brüsszeli repülőtéren

A detonációt követően többen is a síneken futva menekültek el az állomásról.

A metró lejáratánál fekete füst gomolyog a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint.

Robbanások a brüsszeli repülőtéren


Brüsszel, a Gare du Nord közelében: a készenléti rendőrök két férfit tartóztatnak le. Arról nincsenek információk, hogy kik ők.

Robbanások a brüsszeli repülőtéren

Robbanások a brüsszeli repülőtéren


Bőröndökkel és reptéri poggyászkocsikkal gyalogolnak az emberek a brüsszeli körgyűrű környékén, mivel a belga fővárosban teljesen leállt a tömegközlekedés azután, hogy robbantások történtek a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban kedden.

Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy Brüsszel teljesen lebénult: azok az emberek, akik reggel érkeztek, nem tudnak bejutni a repülőtérről a városba, akik pedig éppen elutaztak volna, a városban rekedtek. A repülőteret szerda reggelig lezárták, és mivel a nagy sebességű vonatok sem járnak, nem közelíthetőek meg más nagyvárosok, például London, Párizs vagy Amszterdam sem.

A tudósító elmondta, hogy nem csupán a közlekedés omlott össze Belgiumban, hanem a mobilhálózat is, nem lehet telefonálni.

A hatóságok arra kérik az embereket, hogy ne hagyják el az otthonukat, akik pedig bementek dolgozni, minél tovább maradjanak bent az irodában.

Gyanús csomagot találtak az Európai Bizottság épülete és a királyi palota környékén is, a központi pályaudvart pedig kiürítették - hangzott el a tudósításban.

A brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén. Erről Papp Károly számolt be az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése előtt újságíróknak.

A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást.

Fotó: Daily Mail