Harry herceg visszafizette londoni rezidenciájának milliós tatarozási költségeit

MTI

2020.09.07. 22:47

2,4 millió fontot (több mint 960 millió forintot).

Visszafizette Harry herceg a windsori kastély közvetlen közelében lévő rezidenciája, a Frogmore Cottage renoválására közpénzből fordított 2,4 millió fontot (több mint 960 millió forintot).

 Harry - a 95. életévében járó II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - amerikai feleségével, Meghan hercegnővel együtt március végén gyakorlatilag kivonult a brit királyi családból. Sussexi hercegi, valamint hercegnői címüket megtartották ugyan, de a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, közpénzellátmányt nem vesznek igénybe és az uralkodót sem képviselik hivatalos fórumokon.

A házaspár Kaliforniában telepedett le.

Gyermekük megszületése előtt költöztek a londoni Kensington-palotából a Frogmore Cottage rezidenciára, amelyet azonban meglehetősen leromlott állaga miatt előzőleg jelentős felújítási munkálatokkal kellett lakhatóvá tenni. A renoválás költsége miatt Harryt és feleségét annak idején komoly bírálatok érték.

A herceg szóvivőjének hétfői bejelentése szerint ugyanakkor Harry megtérítette az összeget, amelyet a monarchia fenntartásának költségeit fedező állami apanázs, a Sovereign Grant számlájára fizetett be. Ez azt jelenti, hogy a királyság finanszírozására a költségvetésnek ennyivel kevesebbet kell fordítania a jelenlegi pénzügyi évben.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Frogmore Cottage a továbbiakban is Harry és Meghan nagy-britanniai rezidenciája lesz.

A házaspár január elején jelentette be teljesen váratlanul, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként ellátott hivatalos funkcióitól, pénzügyileg függetlenné kíván válni és a jövőben idejük nagy részét Amerikában töltik.

Harry és Meghan - miután ezentúl nem számít a brit királyi család dolgozó tagjainak - az Ő Királyi Fensége megszólítást sem használja.

.