Hirdetés

Már most emelkednek az árak az új csok miatt

2016.01.19. 21:21

Rohamléptekkel indultak el felfelé a telekárak - mondta a szakértő a Híradónak -, a csok lendíti fel a piacot. Ő azt ajánlja, aki építkezni akar, vegye meg minél előbb a telket, aki viszont új lakást venne, annak érdemes lehet várnia, mert hamarosan sokkal nagyobb lehet a kínálat, mint most. A csok egyébként már hat nagy bankban és a takarékoknál is elérhető.

Szakértők szerint a csok-program miatt már most 2,6 százalékkal emelkedtek a telekárak. Budapesten továbbra is a hegyvidéki 12. kerület a legdrágább, Miskolcon viszont már 7 millió forintért is lehet telket venni. Drága Sopron is, ahol átlagosan 19 millióért kínálnak egy építési területet. A budapesti kerületekben - a 2., 3. és a 16. kerületet leszámítva - az árak nagyságrendileg megegyeznek a vidéki nagyvárosokéval. A legolcsóbb a 20. és a 23. kerület, de 10-17 millióért is vannak már területek, például a 17. és a 18. kerületekben.

Illusztráció. Fotó: erstebank.hu


A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint, annak, aki csok-kal akar családi építeni, minél előbb érdemes egy erre alkalmas területet venni, mert azzal szembesülhet, ha sokat vár, elfogynak a telkek, és az árak is mennek fölfelé. Aki viszont új lakásba költözne, lehet, érdemes várnia egészen addig, míg a sok új ingatlan meg nem jelenik a piacon, hiszen így a beruházóknak versenyezniük kell a vásárlókért, ami az árak csökkentésével is járhat.

A Híradó információi szerint mostantól már hat pénzintézetnél és a takarékszövetkezeteknél is fogadják a csok-igényléseket. A kedvezmény az OTP, az Erste, a Budapest Bank, az MKB, a K&H és az FHB fiókjaiban elérhető, a többi pénzintézetnél egyelőre még az előkészületek zajlanak. A kormány egyébként már a szerdai ülésen dönthet arról, hogy tovább könnyít a csok feltételein, így hozzájuthatnak a segítséghez azok is, akinek már van lakásuk és eltörölhetik a 30 milliós felső értékhatárt is.