Csütörtökön összeül Szombathely idei első közgyűlése (előzetes)

2013.01.29. 15:47

Néhány politikai és gazdasági csomópont és egy kis Safó-szaft.

Szombathely, városházaHogy napirenden kívül milyen aktuális témák kerülnek a politikai tragikomédia helyi színpadára, arról lennének tippjeink, de valahogy már leírni sincs kedvünk őket.

Mindesetre a hivatalos menetrend 38 megtárgyalandó javaslatot tartalmaz, melyek közül néhányat zárt ajtók tárgyalnak a képviselők: ilyen például a Savaria TISZK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának megválasztása vagy a a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Nonprofit Kft. megalapításával kapcsolatos személyi ügyek. (A múlt csütörtöki prezentáción úgy tűnt, hogy minden pozíció eldőlt, de lehet, nem figyeltünk eléggé.)

A járműipari központot nyílt ülésen is tárgyalja a közgyűlés, de az előterjesztés csak a helyszínen kerül kiosztásra.

A közgyűlés a járások miatt átírja a szervezeti és működési szabályzatot, hivatalok működését. Ezek lehet, hogy politikai vitát generálnak, ám valójában inkább technikai jellegű döntéseknek tűnnek, csakúgy, mint a tavalyi költségvetés utólagos módosítása. 

Érdekesebb lesz, ha majd hivatalosan is bejelentik, hogy az állam hány százalékát veszi át a város adósságának. (A mi tippünk 40 százalék, azt viszont tippelni sem tudjuk, hogy hogyan lehet úgy költségvetést készíteni, hogy januárban még nem lehet tudni a sarokszámokat.)

Jó néhány előterjesztés foglalkozik a vándorintézmények (Berzsenyi könyvtár, Savaria Múzeum, oladi művközpont stb.) jogi és helyzetének és működésének tisztázásával.

Politikai és médiaszempontból szaftosnak ígérkezik a 16. előterjesztés, ami az ártatlannak hangzó „Szombathelyi Televízió és Rádió Nonprofit Kft. alapító okiratának módosítására” címet viseli.

Valójában a szombathelyi médiaharc egyik újabb epizódjáról van szó, aminek prózai mozgatórugója a Safóba áramló közpénzek feletti diszponálás.

Mint emlékezetes, egy politikai hirdetés miatt a város felbontotta a szerződést a Savaria Fórumot üzemeltető, baloldali kötődésűnek tartott, az előző városvezetés által 10 évre bebetonozott Promed Media Szolgáltató Kft.val, akik azonban továbbra is a postaládákba juttatják az újságot. A végső szót majd valamikor a bíróság mondja ki, de láthatóan a város nem vár addig. Az előterjesztés szerint a Szombathelyi Televízió és Rádió Kft. új ügyvezetője (Koczka Tibor) úgy gondolja, a tévé ki tudná adni a hetilapot, ezért most módosítják az alapító okiratot. Az ügynek számos izgalmas, találgatásokra alkalmas mellékszála van. Ilyen például, hogy amikor decemberben Kocka Tibor hirtelen a városi tévé vezetője lett, Szakály Gábor tanácsnok cáfolta, hogy kinevezésének köze lenne a Safó-balhéhoz, de ilyen az is, hogy Czeglédy Csaba szocialista frakcióvezető az ügyészségen büntetőfeljelentést tett hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, mivel szerinte a város kárt szenvedett azzal, hogy a Promednek csak inkasszóval fizették ki a bíróság szerint jogos követelését.

Korábban azt jövendöltük, hogy két Safó lesz a városban, és most már majdnem teljesen biztosak vagyunk benne.  Ha szerencsénk van, csak egyik megy majd közpénzből, de addig még lesz egy-két cikk és bírósági tárgyalás a témában. (Előzmények.)

A közgyűlés városi felsőoktatási ösztöndíjat létesít „Szombathely visszavár” címmel, ami végre egy üdítő konkrétum, kis örömünkből azonban alaposan levon, hogy a szombathelyi felsőoktatást időközben alaposan padlóra tették. (Tessék kimenni vasárnap este az állomásra, és nézni, hogy hova és hogy tűnik el a tehetséges szombathelyi ifjúság 90 százaléka.)

Indul az Integrált Városfejlesztési Stratégiájának 2. kiadása, csak most nem a belváros, hanem a Körmendi út – Óperint utca környéke lesz gatyába rázva a pályázati pénzből.

Emellett még többek között elfogadják az új civil koncepciót és újraszabályozzák a kéményseprést is. Ez utóbbinak mi főleg a gyakorlati részére (kéményseprő megjelenése és pénzes nyugta kitöltése) leszünk kíváncsiak.
.