Hirdetés

A diákmunka-visszaélésekre figyel a Jobbik

2012.09.21. 10:58

A párt ifjúsági tagozata a szombathelyi iskolák környékén több ezer szórólapot osztott szét - hangzott el egy pénteki sajtótájékoztatón.

Hirdetés

 "Diák vagyok, nem rabszolga!" címmel indított kampányt a Jobbik ifjúsági tagozata.
 
Az akció hátteréről, illetve annak konkrétumairól a párt megyei szervezője beszélt egy szombathelyi sajtótájékoztatón.
 
Körülbelül 200 ezer diákmunkás van az országban, és esetükben nagyon gyakori, hogy elmaradnak a beígért bérek és juttatások vagy éppen a munkaidejükkel élek vissza. Mind a diákmunka, mind a panaszok jellemzőek Vas megyére is, a panaszokkal viszont eddig nem foglalkozott érdemben senki - mondta Takács Adrián (a képen).
 
Takács Adrián
 
A jelenség azért is szomorú, mert ezek a fiatalok általában kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen a megkeresett pénz költségeik fedezésére, családjuk támogatására kell.
 
Amikor a párt felvezette a problémát a Parlamentben, a kormánytól azt a 'cinikus" választ kapta, hogy a megoldás a diákhitel – hangzott el.
 
A Jobbik most egyrészt országos jogsegélyszolgálattal áll a diákok rendelkezésére, másrészt szorgalmazza, hogy a kérdés téma legyen az osztályfőnöki órákon is.
 
A kampány lényeges eleme egy ingyenes, anonim panaszbejelentő portál, ahova máris számos bejelentés érkezett.
 
A bejelentéseket megvizsgálják a jogi szakértők, és ha szükséges, a párt országgyűlési képviselői továbbítják ezeket a kormányhivataloknak. Abban bíznak, így nagyobb súlyt tudnak adni a problémáknak, mint a diákok, akiket nem is nagyon hallgatnak meg az illetékesek.
 
A kampányhoz egy - a sajtótájékoztatón bemutatott - szórólap is tartozik.
 
Ebből már Szombathelyen is több ezret kiosztott a párt az iskolák környékén. A fiatalok kedvezően fogadták az anyagot – mondta Takács Adrián.