A felnőttek mintegy 80 százaléka hordozza a herpeszvírust.

A felnőttek mintegy 80 százaléka hordozza a herpeszvírust.

A legtöbben már csecsemő- vagy kisgyermekkorban megfertőződnek, de ekkor még többnyire nem okoz tüneteket. Az ajakherpeszt a herpes simplex vírus (HSV1) okozza, amely az első fertőzés után az idegsejtekbe vándorol, ahova már nem terjed ki az immunrendszerünk védekező hatása.

Az ajakherpesz tünetei 

A bőr felszínére jutott vírusok elszaporodnak, és az alsó,  felső ajkak, a szájzug és az orr környékén kezdetben égő, bizsergő, fájó vagy viszkető érzést, később kifekélyesedő apró hólyagocskákat okoznak, melyek 8-10 napon belül leszáradnak, barnás színű pörkökké alakulnak, és végül hegmentesen leválnak.

Attól függően, hogy mennyire gyengült le az immunrendszer, egyéb tünetek is  előfordulhatnak, mint levertség, láz, nyirokcsomó-duzzanat, időnként gerinc- vagy derékfájdalom, súlyos esetben pedig akár agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is. A herpeszvírus okozhat szaru- és kötőhártya-gyulladást is a szemen.

A herpesz kiújulását elősegíti, ha a szervezet valamilyen oknál fogva legyengül. Például fáradtság, kimerültség, stressz vagy lelki problémák, láz, gyomorrontás, epehólyag gyulladás, fogászati kezelés, erős ultraibolya sugárzás, terhesség és menstruáció esetén. Az ajakherpesz a kiújulástól egészen a gyógyulás végéig fertőz.

Többfajta herpeszvírus ismert az ajakherpesz kórokozóján kívül. Herpeszvírus okozza a bárányhimlőt és az övsömört. Ugyancsak herpeszvírus okozza a nemi szervek környékén megjelenő, nemi úton terjedő igen veszélyes genitális herpeszt

A herpesz tünetek maguktól is elmúlnak, s bár a vírusokat elpusztítani nem lehet, de szaporodásuk visszaszorítható, így felgyorsul a gyógyulás, és enyhül a kellemetlen érzés.

Aciclovir AL krém 2g herpeszre *                                      Herpesil gél

A L-lizin C bizonyítottan Herpesz-Stop hatású. Vizsgálatok bizonyították, hogy a herpeszvírus okozta megbetegedéseknél mint pl. övsömör, bárányhimlő, HSV1 vagy a nemi herpesznél is nagyon hatékonyan veszi fel a harcot a betegséggel.  A hólyagok kaparása, piszkálása a fertőzés továbbterjedését okozhatja, és fennáll a hegesedés veszélye is.

Lizin-C kapszula

Sok esetben elkerülhető a herpesz kiújulása, ha már a tünetek előjeleit érezve  (pl. viszketés, bizsergés, égő érzés) teszünk ellene, például ha aciklovír hatóanyag-tartalmú kenőccsel bekenjük.

Richtofit gél herpeszre

Ehhez fültisztító pálcikát használjunk, nehogy ujjunkkal tovább vigyük a fertőzést. Az apró hólyagok leszárítása hatékonyan elérhető infralámpával, különféle szárító krémekkel és gyógynövényes ecsetelőkkel (pl. grépfrútmagcsepp, citromfűolaj, eukaliptusz).

Ha túl gyakran, és túl sok helyen jelentkeznek a herpeszes bőrtünetek, 
orvoshoz kell fordulni, ahol leginkább a legyengült immunrendszer okát kutatják. Súlyosabb esetekben vírusellenes (Aciclovir), illetve immunerősítő (Isoprinosine) tablettákat írnak fel. Ez utóbbi a szervezet védekező rendszerének erősítésével gátolja a herpesz kiújulását.  

Herpifix

A Herpifix működése egy teljesen új elven alapul: a bőr pH értékének csökkentésén. A kezelés hatására a herpesz vírus azonnal visszahúzódik és az ajakherpesz nem jelenik meg. Ez a hatás bármiféle vegyszer vagy krém használata nélkül érhető el.

Zovirax ajakherpesz krém                                            Epavir kapszula

Számos embernél a napsütés vagy a láz hozza ki a hólyagokat. Az első tünetek jelentkezésekor elkezdett homeopátiás szer megakadályozza, hogy teljesen "kivirágozzunk", vagy a kialakult herpesz gyógyulását gyorsítja.

Amikor a száj feszül, viszket, de hólyagok még nem jelentek meg. Sokszor megakadályozza a bőrtünetek kialakulását.

Erazaban: Új, hatékony krém!

Erazaban krém herpeszre

Homeopátiás kezelés

Echinacea CH5 (az immunrendszer erősítésére napi 2x5 golyócska) 

+ Rhus toxicodendron 9CH Apis mellificata 15CH (5 golyócska mindkettőből óránként) 

+ sárgás, pörkös, genny tartalmú hólyagocskák esetén Cantharis 9CH (napi 4x5 golyócska, javulásig)

 

A nemi szervek herpesze (herpesz genitális)

A herpesz genitális a nemi szervek, a végbélnyílás körüli bőr és a környező területek nemi úton terjedő betegsége, amelyet a herpesz szimplex vírus okoz. 

A herpesz szimplex vírusnak két alfaja van, a HSV-1 és a HSV-2. Az utóbbi általában nemi úton terjed, az előbbi pedig a száj fertőzését okozza, azonban mindkét típus érintheti a nemi szerveket, a végbélnyílás körüli bőrt, de a test egyéb részeire is ráterjedhet.

Tünetek

A kezdeti elváltozás a fertőződést követő 4-7. napon alakul ki. Viszketés, égő fájdalom és érzékenység képezik az első tüneteket. Ezután egy kis vörös folt jelenik meg, amit apró fájdalmas hólyagocskák követnek. Azok kifakadnak , összeolvadnak, fekélyeket hoznak létre. A fájdalmas fekélyek néhány nap alatt pörkösödnek. Fájdalom léphet fel vizeléskor és járáskor. A fekélyek 10 nap múlva, hegesedéssel gyógyulhatnak. A lágyéki nyirokcsomók  enyhén megnagyobbodnak és érzékennyé válnak. Férfiakban a hólyagok és fekélyek a hímvessző bármely részén kialakulhatnak. Nőknél a hólyagok a külső nemi szerveken, a hüvelyben és környezetében és a méhnyakon is kialakulhatnak.

A tünetek többnyire ugyanott, vagy a szomszédos területeken alakulnak ki, mivel a vírus a medence környéki idegekben lappang, innen tör elő újabb bőrfertőzést létrehozva. A HSV-2 könnyebben képes újra aktiválódni ezekben az idegekben. A HSV-1 jobban reaktiválódik az arcidegekben, lázhólyagokat vagy herpesz labiálist okozva (ajakherpesz). Végső soron mindkét vírus képes megbetegíteni mindkét területet.

 

Övsömör (Herpes zooster)

Az övsömör fájdalommal és leggyakrabban a törzs, ritkán az arc fél oldalán, övszerűen elhelyezkedő bőrkiütéssel (innen a név) járó vírusbetegség. A herpes zooster vagy övsömör kórokozója a Varicella zooster vírus. Ugyanez a vírus okozza a bárányhimlőt, amit a legtöbb ember még gyermekkorában átvészel. A bárányhimlő után a vírus nyugalmi állapotban az idegsejtekben marad.

Az övsömör kialakulása 

A vírus újra aktiválódása (később az élet folyamán, egy lehetséges kiváltó tényező hatására) váltja ki az övsömört. Ilyen kiváltó tényező a kor is, vagyis a kor előrehaladtával nő az övsömörös megbetegedés lehetősége. Miután a vírus újra aktiválódott, az ideg mentén a bőr irányába vándorol. Ennek első jele gyakran intenzív fájdalom, ami az ideg vonalát követi. Néhány nappal a fájdalom kezdete után jelenik meg a kiütés. A fájdalom milyensége egyénenként igen változó lehet. A  bőrterület az érintett ideg mentén nagyon érzékennyé válik és a  betegek égő, nyilalló, szúró érzésről panaszkodnak.  A fájdalom lehet folyamatos, jelentkezhet szakaszokban is. Lehet mélyen vagy akár a bőr felszínéhez közel jelentkező érzés. Vannak, akiknél csupán kis kényelmetlenséget okoz és vannak, akiknél az elviselhetetlenségig fokozódik. 2-3 napon belül láthatóvá válik a kiütés, ami hólyagokból áll. A törzs a leggyakrabban érintett terület, de az arc egyik oldala vagy ritkán az egyik szem is megbetegedhet. Míg a bárányhimlő az egész testre kiterjed, az övsömör általában csak a bőr bizonyos területét érinti. Kb. 7 napon keresztül jelennek meg az újabb hólyagcsoportok. Kb. 10 nap után ezek beszáradnak, pörk képződik majd meggyógyulnak. A hólyagcsoportok hullámokban jelentkeznek, így néhány már gyógyult, amikor újabbak tűnnek elő.  Egyéb tünetek is jelentkezhetnek, pl. tipikus „influenzás” tünetek, láz, fejfájás, gyomorrontás előfordulhat. Ezek a tünetek gyakoribbak fiatal betegeknél.  A kiütés 2-3 hét alatt gyógyul meg, és a fájdalom vele együtt elmúlik.  A terápia során elsősorban a gyorsan megkezdett belsőleg adott gyógyszeres kezelést kell említeni, amely az övsömör súlyosságát lényegesen csökkentheti, a tüneteket  minimálissá teheti és a gyógyulást felgyorsíthatja. 

Egyéb szájproblémák

Termékeink herpeszre.

Webáruházunk elérhetősége.

 

.