Mi a teendő tejcukor-érzékenység esetén?

2016.04.01. 12:41

Szakember válaszol.

A tejcukor-érzékenység egyénenként változó erősségű anyagcserezavar. Életmódváltoztatással, diétával, enzimpótlással az addig megszokott életminőség megtartható.

Az élelmiszerek közül a tej az, amely a tápanyagok széles skáláját tartalmazza. 

A tejcukor (laktóz) a tej szénhidrát komponense. Ez egy olyan összetett cukor, mely két cukormolekulából áll (szőlőcukorból és galaktózból) .

A szénhidrátok csak akkor tudnak felszívódni, ha előbb egyszerű cukrokká bomlanak le. A tejcukor eredeti formájában az ember számára nem hasznosítható tápanyag. Energiaforrássá akkor válik, ha képesek vagyunk lebontani.

Az élőlények közül az ember az aki a tejcukorbontó-képességét megőrzi a csecsemőkor után is. A szoptatás időszakán túl a kor előrehaladtával csökken a tejcukorbontó-képesség, nagy különbséget mutatnak a különböző népcsoportoknál.

Tulajdonképp eldöntetlen kérdés, hogy melyik a természetes állapot: a laktáz aktivitás megmaradása, avagy a megszűnése.

Lactase Comfort csepp                         Laktáz enzim kapszula

A tejcukrot a bélnyálkahártya sejtjeiben található tejcukorbontó laktáz (béta galaktozidáz) enzim bontja (hasítja szét) felszívódásra alkalmas egyszerű cukorrá. A tejcukor felszívódási zavarát a laktáz enzim részleges, vagy teljes hiánya okozza. Ilyenkor a tejcukor változatlan formában bontatlanul kerül a vékonybél alsóbb szakaszába, s a fel nem szívódott laktóz ozmotikus hatást fejt ki, vizet szív magához, vizes hasmenést eredményez.

Az emésztetlen cukor a bél alsóbb részeiben  bakteriális bontásnak esik áldozatul (erjedés), közben savanyú bomlástermékek (ecetsav, tejsav) és gázok (metán, szén-dioxid, hidrogén) keletkeznek. A savanyú béltartalom  fokozza a bélmozgást, a gázok pedig iszonyatos puffadást és hasi görcsöket képesek okozni. A tünetek erőssége összefüggést mutat az elfogyasztott laktóz mennyisége, és a még esetlegesen termelődött laktáz enzim mennyisége között. A laktóz tolerancia, vagyis a még panaszmentesen elfogyasztható szénhidrát mennyisége egyénfüggő. Tejcukormentes étrend alkalmazását követően a laktóz mennyiségének lassú, fokozatos emelése mellett kitapasztalható az a mennyiség, amit még valaki nyugodtan fogyaszthat anélkül, hogy tünetei alakuljanak ki.

Laktáz enzim tabletta                         Mill and Joy rágótabletta

A tejcukor-érzékenység oka

A veleszületett tejcukor-érzékenység ritka, genetikusan öröklődik.

A szerzett tejcukor-érzékenységnek számos oka lehet, ugyanis a vékonybél nyálkahártyája felszínén elhelyezkedő laktáz enzimet termelő hámsejtek rendkívül érzékenyek a különféle károsító hatásokra. Leggyakrabban baktériumok, vírusok, paraziták károsítják a bél nyálkahártyáját.

Ez a fajta enzimdefektus azért jelentkezik a leghamarabb, mert míg a laktóz bontása a bél igen rövid szakaszához kötött, addig a többi cukor felszívódóképessé történő bontása a bél nagyobb, és hosszabb szakaszán történhet meg. Ráadásul már egy enyhe hasmenés által kialakult bélnyálkahártya-károsodás is mérsékli az egyébként egészséges egyén laktázenzim aktivitását.

Kevesen tudják, de egy antibiotikus kezelés után nagyon gyakori az átmeneti laktózérzékenyég.

A kisbabák sírásának leggyakoribb okai:

 • Sok levegő lenyelése szopás, vagy evés közben.
 • A születést követő hónapban a csecsemők egy részének laktáz enzim termelése nem elegendő az elfogyasztott tejcukor lebontásához, így emésztetlen tejcukor marad a belekben. A belekben maradó emésztetlen tejcukor gázképződést, puffadást, hasi fájdalmat – közismert nevén a kólikát – okoz, ami a 4 hónap alatti babáknál hosszú ideig tartó sírás formájában jelenhet meg. Az állapot neve átmeneti laktáz hiány. A Colief csepp segít nagyobb mértékben lebontani a tejcukrot, így támogatva a baba emésztését és a hajfájós, sírós tünetek kialakulásának megelőzését.

Colief csepp 

A tejcukor-érzékenység diagnosztizálása

Ha az adott vékonybélszakaszba lebontatlan laktóz kerül, ott bakteriális erjedés hatására hidrogéngáz képződik, mely onnét felszívódva a keringésbe, majd a tüdőbe, és kilégzéssel a levegőbe kerül. Ezt a mechanizmust lehet felhasználni a laktózintolerancia diagnosztizálásához, ugyanis a lehelet normális körülmények között minimális mennyiségben tartalmaz hidrogéngázt. Ez egy kilégzéses teszt (hidrogén kilégzési teszt), fájdalmatlan és roppant egyszerű. A vizsgált személy éhgyomorra laktóztartalmú folyadékot kap, majd meghatározott időközönként megvizsgálják a lélegzetének hidrogéntartalmát. Ha ez az érték magasabb a normálisnál, akkor valószínű az anyagcserezavar. Van hagyományos, vérből történő diagnosztizálás is, melynek alapja, hogy a laktóz eredményes bomlása végeredményben glükózként jelenik meg a vérben. Ez megmutatja  milyen mértékű az egyén laktózemésztése.

Tünetei

A  tejcukrot tartalmazó táplálék elfogyasztása után panaszok jelentkeznek általában 6 órán belül. A hányinger, hányás, hasmenés, gyomortáji görcsös fájdalom, erős puffadás, hangos korgó bélhangok, bélzubogás. A hatalmas mértékben keletkezett gázok egy része felszívódik (hidrogéngáz), másik része szél formájában eltávozik.

Életmód- és diétás tanácsok 

A laktázhiány súlyosságától függően a tejcukrot tartalmazó ételeket részben vagy egészben ki kell hagyni az étrendből.

A teljes laktózhiányban szenvedők egyáltalán nem fogyaszthatnak tejcukor tartalmú ételeket, italokat. Szigorú laktózmentes diéta összeállításában segítségünkre áll a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank által összeállított lista.

Mindenképp győződjenek meg egy egy új termék fogyasztása előtt, hogy van-e benne laktóz, vagy sem.

A tejen kívül számtalan más termék is tartalmazhat laktózt, és sajnos sokszor bizonytalan egy-egy termék laktózmennyisége, vagy -mentessége. Mindenki a laktóz-intoleranciájának megfelelő mértékben fogyaszthat ilyen ételeket. De általánosságban kijelenthető, ha egyszerre nagyobb mennyiségű tejet (2-3 dl-nél több) fogyasztanak, még a legenyhébb érzékenységben is panaszt váltanak ki. A legegyszerűbb megoldás, hogy mindenki határozza meg egyéni tejcukortűrő képességét és utána annyi tejterméket fogyasszon, amennyivel még elkerülhetőek a panaszok.

Létezik egy enzimkészítmény is, mely bontja az elfogyasztott laktózt. Használatával a tejes ételeket is fogyasztani lehet, mert megtörténik a tejcukor bontása. A csecsemők számára kapható laktózmentes tápszer (pl szójaalapú). Nehezíti az érintettek helyzetét, hogy a gyógyszeripar előszeretettel használja gyógyszerkészítéshez a laktózt mint segédanyagot. Rendelkezünk egy listával, amely a forgalomban levő gyógyszerkészítmények esetleges laktóz-, ill. gluténtartalmát említi meg. Akinek súlyos laktózérzékenysége van, annál már minimális mennyiség is súlyos tüneteket okoz.

Laluk 4500 kapszula 10x

Az érzékenység mértéke

A tejcukor-érzékenység ritkán követeli meg a teljesen tejmentes étkezést. Szakirodalmi adatok szerint a tejcukor-érzékenyek 20-30 százaléka képes a tünetek megjelenése nélkül elfogyasztani egyszerre negyed liter tejet (kb. 12 g laktóz). Kb. 50 százalékra tehető azoknak a száma, akiknek a tűrőképessége kb. fél liter tej (kb. 24 g laktóz), és kb. egy liter tejnél (kb. 50 g laktóz) már minden laktózérzékenynél megjelennek a tünetek. A laktózérzékenyek egy részénél az intolerancia olyan fokú, hogy a legkisebb tejcukor-mennyiség is kiváltja a tüneteket. Laktózmentesnek minősül, ha egy termék: 0,1 g laktóz/100 g határérték alatt van.

Egy általános szabály, hogy minél magasabb egy tejtermék zsírtartalma, annál alacsonyabb a tejcukor mennyisége a termékben.

Az élelmiszerek többsége több-kevesebb tejjel vagy egyéb laktóztartalmú tejtermékkel készül. Tejport, savóport tesznek a konzervekbe, egyes húskészítményekbe (pl. párizsi, virsli stb.), a süteményekbe, a jégkrémekbe és egyéb édességekbe. A laktózmentes diétához szükséges, hogy minden megvásárolni kívánt élelmiszernek gondosan tanulmányozzuk az összetételét. Csak azt vegyük meg, amelynek az összetételt mutató címkéjén nincs utalás tejre, tejporra, tejszínre, savóra, savóporra, íróra, íróporra stb.

Tejcukrot (laktózt) tartalmaznak

 • tej és tejpor
 • tejszín
 • tejföl
 • joghurt
 • kefir
 • sajt
 • túró
 • vaj
 • író
 • savó, savópor, Citopánpor
 • margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült)

Nem tartalmaznak laktózt

 • zöldség, gyümölcs, zsírok, olajok, natúr húsok, halak, gépsonka
 • rizs, kifli, vizes zsemle 

Gyógyszerek esetleges glutén-, vagy laktóztartalma: itt megnézheti.

Amire sokszor nem gondolnak: a bélflóra hasznos probiotikus baktériumai tejcukor nélkül csak 5-10 napig maradnak életben. Életbenmaradásuk segíthető a tejcukrot kiváltó, helyettesítő prebiotikumokkal, és pótlásukról állandóan gondoskodni kell.

Tejfehérje allergia

Általában csecsemőkorban a tehéntej bevezetését követően alakul ki. Az elfogyasztott tej fehérje komponense allergénként az immunrendszert védekezésre készteti, és ezáltal allergiás reakció alakul ki.

A tünetek sokfélék lehetnek, de a legjellemzőbb ezek közül  a hasmenés.

Néha előfordul a még csak szoptatott csecsemők esetében is, mely érthető ha az anya a táplálkozással tejfehérjét is fogyaszt. Ilyenkor az anyatejben is megtalálható lesz. Ebben az esetben az anya a saját táplálkozására kell odafigyeljen. Ha tápszerrel etetett csecsemőknél figyeljük meg az allergiás tünetek jelentkezését, át kell térni tejfehérje mentes tápszerre.
Az időben helyes táplálkozásra áttérők az életkor előrehaladtával úgymond kinőhetik ezt a túlzott reagálási képességüket.

A tejfehérje allergiában szenvedő beteg a tejben, tejtermékben, bármiféle más ételben található tejfehérjére reagál. A tehéntej fehérjéit általában két csoportra osztjuk: a kazein és a savó fehérjékre. Összesen több mint 40 fajta fehérjét fedeztek fel eddig a tehéntejben, és ezek nem egyforma mértékben váltanak ki allergiás reakciót.

A  kazein családba tartozó fehérjék zsírban oldódóak,a tejben található fehérjék 80 százaléka ide tartozik. A legtöbb tejfehérje-allergiát a kazein fehérjék okozzák. 

A savófehérjék vízben oldódóak, és sokkal kevesebb allergiás reakciót váltanak ki.

Elképzelhető, hogy van olyan tejfehérje-allergiás, aki csak egyikre vagy másikra allergiás, bár a legtöbben mindkettőre. Tejfehérjementes étrend: minden tejjel készült étel, ital fogyasztása tilos. Nem ehető sajt, túró, tejföl, kefir, vaj, joghurt, tejszín.

 

 

.