Zalaegerszegen korszerűsítették a térségi újszülött intenzív osztályt

2014.06.03. 14:28

Világszínvonalú műszerekkel és még Nyugat-Európában sem alkalmazott informatikai rendszerrel korszerűsítették a Zala Megyei Kórház újszülött intenzív részlegét, amely három megyéből fogad koraszülötteket és súlyos állapotú csecsemőket.

    Az évente 250 újszülöttet ápoló zalaegerszegi osztály keddi avatásán Csidei Irén főigazgató közölte: mintegy 200 millió forintos európai uniós támogatással, világszínvonalú berendezésekkel korszerűsítették a részleget.


    A hosszú évek óta kiválóan működő gyermekosztály munkájáról azt mondta: kiváló eredménynek számít, hogy az innen kikerülő koraszülöttek 80 százaléka anyatejes táplálást kap. A Zala Megyei Kórház 2009 óta bababarát kórház is, ezt a címet éppen az idén újították meg.


    Gárdos László, a gyermekosztály vezetője elmondta: a Zala megyén kívül Vas és Somogy megyéből is betegeket fogadó újszülött intenzív részlegben évente 30-40 extrém kis súlyú, vagyis 1500 gramm alatti csecsemőt kezelnek. A legkorszerűbb műszerek alkalmazása mellett újdonság, hogy egy eddig sem Magyarországon, sem Nyugat-Európában ilyen területen nem alkalmazott elektronikus lázlapon követhető nyomon a csecsemők minden adata.


    A korábbi nyolc mellett négy új, korszerű inkubátort vásároltak, kíméletes lélegeztető gépeket, illetve korszerű diagnosztikai eszközöket szereztek be.


    Az osztályvezető főorvos kitért arra is: Magyarországon tavaly 90 ezer alá csökkent az újszülöttek száma, közülük 8-9 százalék a koraszülött. Ennek a 7-8 ezer csecsemőnek jelentősen javultak az életkilátásai, a születések számának csökkenése ellenére körükben jóval több az életben maradottak aránya.


    Reiter József, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy az elmúlt négy év alatt mintegy 300 milliárd forint értékű, 90-100 százalékos európai uniós támogatottságú egészségügyi beruházás zajlott Magyarországon. A kórházi infrastruktúra egyharmada megújult, s ennek köszönhetően alapjaiban kezd megváltozni az egészségügyi alapstruktúra.

.