Hirdetés

Persze a pörkölt és a gulyás nélkülözhetetlen hozzávalója.

Hirdetés

Persze a pörkölt és a gulyás elképzelhetetlen nélküle. De tudjuk-e, hogy valójában milyen jótékony hatása van a szervezetünkre az egyik leggyakrabban használt nagy tápértékű fűszernövénynek?

A vöröshagyma jó dolog. Ezzel a tételmondattal valószínűleg azok vitatkoznak a legvehemsebben, akik a hagymavágáskor nemcsak a könnyeiket ejtik, hanem akár még bele is szédülnek a hagyma illóolajába. Számtalan praktika létezik, hogy aprításakor elkerüljük a könnyezést, sírást, szipogást, ám az is igaz, hogy akadnak, akik dacára minden védekezésnek röpke fiatalságukat is képesek elsiratni egy jó pörkölt előkészítésekor.

Néháy tipp, hogy megelőzzük a könnyezést:

 

  • Tartsunk egy korty vizet a szánkban. A hagymából kipárolgó anyagok útját így elzárjuk és a könnyezést megakadályozhatjuk. 
  • Felhasználás előtt tegyük mélyhűtőbe: A hideg hatására a kémiai folyamatok lelassulnak, így nem képződik annyi a könnyeztető vegyületből.
  • Gyújtsunk gyertyát: Mielőtt nekilátnánk a hagymavágásnak, gyújtsunk meg egy gyertyát
  • Nyissunk ablakot: Zárt térben a hagymából kipárolgó anyagok nagy koncentrációban lehetnek jelen a légtérben. 
  • Ha kinyitjuk az ablakot, vagy kimegyünk a szabadba, a huzat vagy a szél hamarabb elviszi majd a nyálkahártyánkat irritáló illatokat.
     

Mi mindenre jó a vöröshagyma?

  • A vöröshagyma azonban ettől még hasznos fűszernövény. Hogy miért? Mert többek között tartalmaz: B1-, B2- vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént és cinket is. Ugye, hogy ezt a legkevésbé gondoltuk volna róla?
  • A hagymafélék legtöbbjében mikrobaölő hatású vegyületeket is találunk, nem véletlen, hogy a népi gyógyászatban régóta használatos külsőleg és belsőleg is.
  • Közismert, hogy a vöröshagyma főzete kiválóan alkalmas hurutos- és légúti megbetegedések enyhítésére, de emésztőrendszeri bántalmakra, és magas vérnyomás kezelésére is.
  • Ma a vöröshagyma hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham rizikójának csökkentésére ajánlják.
  • Nyersen fogyasztva pedig kedvezően hat a koleszterinszintre.
  • Külsőleg főleg gyulladások, csípések csükkentésére használták és használják.