Akár felére is csökkenthető a szívinfarktus kockázata

2018.10.28. 18:26

Mag​yarország az Egyesült Államok és Mexikó után már a harmadik „legkövérebb” országnak számít

A szívünk az egyik legfontosabb szervünk. Magyarországon Európához és Észak-Amerikához hasonlóan a szív betegségei okozzák a legtöbb halálesetet. Ez a tendencia az utóbbi időben némi javulást mutat, de még jócskán van mit javítanunk ezen a területen - olvasható a hirado.hu oldalain.

1993 óta idehaza a születéskor várható élettartam öt és fél évet nőtt. Ennek a növekedésnek a fele annak köszönhető, hogy a szívbetegségekben elhunytak száma visszaesett. Azonban érdemes azt is leszögezni, hogy Magyarországon még mindig kétszer annyian halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint Nyugat-Európa országaiban. A lesújtó adatok ellenére a szívbetegségek a másik vezető halálokkal, a daganatos betegségekkel szemben nagyobb eséllyel megelőzhetők. Az egészségtudatos életmóddal éveket nyerhetünk.

Tisztában kell lennünk a rizikófaktorokkal

A különböző rizikófaktorok megléte az érszűkület gyakoriságát növeli. Minél több rizikófaktor van jelen életünkben, annál meszesebbek lesznek az ereink. Ez az érelmeszesedés, ha a szívben jön létre, szívbetegséget, szívinfarktust okozhat. Az életkorral akarva-akaratlanul megnő az érelmeszesedés kockázata. De a származás és a genetika is ilyen általunk befolyásolhatatlan tényező.

Az Amerikai Egyesült Államokban nemrégiben elvégeztek egy kutatást, melyből kiderült, hogy 

a helyes életvitellel (nem dohányzás, egészséges étrend, rendszeres fizikai aktivitás, normális testsúly) felére csökkenthető a szívinfarktus genetikailag meghatározott kockázata.

 

A három legfontosabb befolyásolható rizikófaktor – a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a dohányzás – rendezésével nyerhetünk a legtöbbet. A dohányzás döntés kérdése a szakorvos szerint: a beteg dönti el, hogy rágyújt-e vagy sem. A másik két tényező gyógyszerekkel befolyásolható.

A magas vérnyomás bizonyos korosztályok mintegy felét érinti. A probléma kezelésének fontossága beleivódott napjainkra a köztudatba. A társadalom tisztában van vele, hogy ezt a panaszt nem szabad félvállról venni, de sajnos a pontos, előírás szerinti rendszeres gyógyszerszedéssel is akadnak idehaza problémák.

Bár továbbra is az az európai és magyar előírás, hogy legyen 140/90 alatt a vérnyomás, az augusztus végén kiadott új ajánlásokban 120-130 körül határozták meg az ideális vérnyomás mértékét. Ennek gyógyszeres kezeléssel való elérése orvosi feladat. Azonban léteznek más lehetőségek is. a vérnyomás csökkentésre, ez a sószegény étkezés, a rendszeres testmozgás és a normális testsúly elérésére való törekvés, amiket még a gyógyszerek elindítása előtt, de mellettük is csinálnunk kellene.

Nem kap kellő figyelmet a magas koleszterin

Magyarországon sokan koleszterinszkeptikusak, nem tulajdonítanak jelentőséget a koleszterinszint csökkentésének. Ebben sajnálatos módon egyes orvosok is partnerek. A koleszterinszkeptikusság magánügy, de ezzel kapcsolatos valótlanságok nyilvános hangoztatása, a meglévő irányelvek elvetésére buzdítás már etikai probléma.

A betegek koleszterinre vonatkozó diétája nagyon fontos és lényegében mindenki által betartandó lenne, de tisztában kell lenni azzal, hogy annak folyamatos követésével maximum tíz százalékkal is csökkenthető koleszterinszint. Megfelelő életmóddal, táplálkozással és az előírt gyógyszeres kezelés betartásával az erekben létrejövő koleszterinlerakódások, az úgynevezett plakkok nagysága is csökkenthető. Azonban, hogy ezt elérjük, a koleszterinszintet nagyon jelentősen le kell vinni.

A modern kori tényezők is leküzdhetők

A mozgásszegény életmód ugyancsak növeli a szívinfarktus kockázatát. Egészségünk megtartása érdekében napi félóra intenzív mozgásra szükségünk. Erre előírás is létezik.

De a cukorbetegség és az elhízás is egy fontos rizikófaktor.

 

Mag​yarország az Egyesült Államok és Mexikó után már a harmadik „legkövérebb” országnak számít egy friss felmérés szerint.

 

Erről a listáról úgy kerülhetünk le, hogyha tudatosan étkezünk: nem eszünk nagyon zsíros és szénhidrátokban gazdag élelmiszereket és többet mozgunk.

Ezzel párhuzamosan növelni kell a zöldségek, a gyümölcsök és a halételek fogyasztását.

A stresszes életmód ugyanúgy hat, mint a cigaretta az emberi szervezetre. A tartós stressz az ereket is megviseli, amelyek falába a koleszterin jobban be tud épülni, és ha ez az állapot hosszú időn keresztül fent áll, akkor képes rontani az egészségi állapoton is. Azonban ez a faktor is leküzdhető, csak meg kell tanulnunk megfelelően kezelni és levezetni, amiben a rendszeres sportolásnak lehet a legfontosabb szerepe.

Forrás: hiradó.hu; Krupincza Mariann

.