Hirdetés

Meghűlés, influenza, nátha és torokfájás - Mikor alakul ki az egyik, mikor a másik?

Meghűlés, influenza, nátha és torokfájás - Mikor alakul ki az egyik, mikor a másik?

2019.01.08. 10:13

Meghűlés, influenza, nátha, torokfájás - Mi a különbség? Mivel kezeljük? Rhinitis, Laringitisz, Faringitisz – Melyik milyen betegség? Mindegyikre választ kap.

Hirdetés

A fertőző betegségekkel szembeni védelemben a legfontosabb szerepe az immunrendszernek van. A meghűlés, influenza, nátha vagy akár a torokfájás szembeni védelem legfontosabb feltétele a jól működő immunrendszer.

A betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszanak a természetes védőmechanizmusok, mint például a légzőrendszert borító nyálkahártyák épsége. Hideg hatására, a megsérült nyálkahártyán keresztül a vírusok a nyálkahártya mélyebb rétegeibe juthatnak, és ott elszaporodva okozzák a jellegzetes tünetek kialakulását. Leggyakoribb kórokozók az influenza-, a parainfluenza-, az adeno- és a rhinovírusok.

Hogyan kezelhető a felső légúti fertőzés? - A vírusfertőzést nem gyógyítja az antibiotikum!

A legtöbb felső légúti fertőzés „házilagosan” kezelhető, főként ha vírusfertőzésről van szó, ahol az antibiotikumok adása szükségtelen (sőt felesleges, káros és veszélyes is lehet). Az orvos, ha jó diagnoszta, tudja mikor áll szemben bakteriális eredetű felső légúti fertőzéssel – azt viszont antibiotikummal kell kezelni. A betegségek javarészt víruseredetűek, de nem ritka a baktérium okozta, vagy a „ráfertőződés” útján bakteriálissá váló eset sem. 

 

Rhinitis, Laringitisz, Faringitisz – Melyik milyen betegség?  Típusok, melyik mit érint?

 

  • Rhinitis, szénanátha – az orrnyálkahártyájának gyulladása
  • Szinuszitisz – a melléküregek gyulladása (arcüreg, orrmelléküregek)
  • Nazofaringitisz – leginkább ez felel meg a közönséges megfázásnak, az orr, garat, nyelvcsap és mandulák gyulladása 
  • Faringitisz – lényegében torokgyulladás, a garat és környékének gyulladása
  • Epiglottitisz – a gégefedő és azt övező részek gyulladása
  • Laringitiszgégegyulladás
  • Laringo-tracheitisz – a gége és a légcső gyulladása
  • Tracheitisz – a légcső gyulladása

Megfázás

A megbetegedésért nem közvetlenül a hideg a felelős, hanem a meggyengült immunrendszer. A kórokozók cseppfertőzéssel jutnak a szervezetbe főként a nyálkahártyákon át. Sok kellemetlenséget okoz, a meghűlés de nem súlyos megbetegedés.

Tünetei: fejfájás, torokfájás, tüsszögés, köhögés, nátha, rossz közérzet.
Láz akkor jelentkezik, ha bakteriális felülfertőzés történt.

 

Nátha (orrmelléküreg gyulladás)

Az orrnyálkahártya feladata, hogy a légutak felé tartó szennyeződéseket, ill. kórokozókat visszatartsa. Ha az orrnyálkahártya valamiért veszít az ellenálló képességéből (pl. lehűlés miatt), az odakerült vírusok könnyebben megtelepednek. Eltávolításukra a nyálkahártya  bőségesen kezdi termelni a váladékot, "orrfolyás".

A fokozott nyálkahártya működés  következménye az orrnyálkahártya duzzanata. Ezért tapasztaljuk azt, hogy számtalanszor hiába fújjuk ki az orrot, nem jön semmi. Ilyenkor csak nyitott szájjal tudunk lélegezni, ami súlyosbítja a helyzetet azáltal, hogy a levegő felmelegítés nélkül közvetlenül jut a torokhoz. Az orrlégzés helyreállítása tehát két ok miatt is nagyon fontos.

Az orrcseppek, orrsprayk az orrnyálkahártya ereit összehúzva mérséklik a duzzanatot, és a váladéktermelést is csökkentik. A megbetegedések megelőzésében legfontosabb az immunrendszer erősítése. Rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással megtartható a szervezet védekezőképessége.
 

Az influenza tünetei

Az influenza kezdeti tünetei közül hiányzik a hurutos tünet. Ez az egyik legfontosabb tüneti különbség, melyből következtetni lehet, hogy megfáztunk vagy influenzásak lettünk.

A hirtelen kezdet jellemző rá. Hidegrázást követően magas láz jelentkezik, gyengeségérzéssel. A fejfájás, a végtag és ízületi fájdalmak (főként a háttájék) szintén elég meghatározóak. A fejfájás jellemzően szem mögötti fájdalomérzéssel jár, és szinte elviselhetetlen. Később a torokban kaparó érzés jelentkezik, a fájdalmas nyelés a fülbe sugárzik ki. A nyaki nyirokcsomók ezzel egy időben fájdalmasan megduzzadnak. Kezdeti fázisra jellemző a száraz köhögés is, amikor a beteg semmit nem tud felköhögni. Bő vizes orrfolyás indul. A garatfalon nyúlós váladék csurog lefelé, étvágytalanságot, hasfájást, hasmenést, hányingert, hányást okozva. A szemek könnyezhetnek, a kötőhártya vérbő lehet.

Az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan az influenza vírusok is köhögéskor, tüsszentéskor váladékcseppek révén terjednek.

Az influenza elleni védőoltások nem védenek meg minket az egyéb meghűléses megbetegedések előfordulásától! Az influenza több tünetében hasonlít a náthához, de a tünetek megjelenési sorrendje, s legfőképpen a szövődmények jelentős különbséget mutatnak.
 

Köptetők, köhögéscsillapítók

Gyakran elhangzik ez a kérés egy patikában, hogy: kérek valamit köhögésre!  A szigorúan vett köhögéscsillapítók a száraz köhögést csillapítják, de ha rosszul választjuk ki a gyógyszert akár súlyosbíthatják is azt a helyzetet, ha valójában bőséges felköhögendő váladék-lerakódás található a légutakban. A köptetők a váladékot segítik felköhögni, köhögtetnek.

A SZÁRAZ köhögés a meghűlés első pár napján fordul elő. Azt jelenti, hogy felköhöghető váladék még nincs. Nem feltétlenül jelenti, hogy nem is lesz, csak ilyenkor még nincs. Így van az, hogy más hatású szer kell az első napokban, és más szükséges pár nap után, figyelve azt, hogy van-e váladéktermelés.
 

Javasolt terápia - bőséges folyadékfogyasztás

Teák, gyógyteák, ásványvizek legalább 2 liter naponta. Izzadással járó esetekben még ennél is több folyadékra is szükség lehet. Nagyon jó hatású, különösen köhögésre a gyömbér tea (segíti az influenzavírusok elpuszítását, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, enyhíti a fájdalmat), hagymatea, vagy hársfavirág tea. Téli hónapokban a vitaminpótlás elengedhetetlen, legjobb valamilyen kombinált készítmény. A vöröshagyma illóolaja baktériumölő, és oldja a hörgő görcsét. Vágjunk fel egy fej vöröshagymát és csukott szemmel szívjuk be az illatát. A fokhagyma szintén nagyon jó hatású, pirítóssal, mézes teával.

Náthára, orrfolyásra orrcseppek és orrspray-k (Nasivin, Rinospray, Novorin)

Inhaláljunk: forró vízbe csepegtessünk illóolajokkat (eukaliptuszt vagy fenyő illóolajat), de tehetünk a vízbe konyhasót, ill. kamillavirágot is.

Forrásban lévő vízhez cseppentsünk, majd bújjunk ezzel az edénnyel egy jó nagy törölköző vagy takaró alá, és óvatosan, mélyen szívjuk be a gőzt. A kórokozók nem bírják a 42 foknál magasabb hőmérsékletet.

.