Ebben a szakmában gyakoribbak a rákos megbetegedések

2019.07.10. 16:09

A dolgozók 15 százalékánál diagnosztizáltak már rákos megbetegedést.

Gyakoribbak a rák egyes fajtáinak megjelenése az amerikai repülőgépek személyzete körében egy tanulmány szerint. A megvizsgált több mint ötezer légi dolgozó mintegy 15 százalékánál diagnosztizáltak már rákos megbetegedést. A tanulmányt a Harvard Egyetem kutatói tették közzé az Environmental Health című szaklapban.

A kutatás a légi személyzet egészségéről végzett egyik legátfogóbb munka. Korábbi kutatásokkal összhangban egyes daganatok gyakoribbnak mutatkoztak körükben, ami azért megdöbbentő, mert sem a túlsúlyosak, sem a dohányzók száma nem magas ebben a szakmában.

Figyelembe véve a résztvevők életkorát is, a szerzők megállapították, hogy a légiutas-kísérők körében a rák minden vizsgált formája gyakoribb, mint a népesség más csoportjaiban:

a mellrák csaknem három és fél a lakosság valamivel több mint két százalékához képest, a méhrák 0,15 százalék a lakossági 0,13-hoz viszonyítva, a méhnyakrák egy százalék a lakossági 0,7 százalékkal szemben, míg a gyomor- és bélrák mintegy 0,5 százalékban fordul elő a légiutas-kísérőknél, a lakosság körében ez az arány 0,27 százalék. A pajzsmirigy-rák esetében 0,67 és 0,56 százalék a két arányszám. A nőknél a melanomán kívüli bőrrák fajták kockázata a levegőben töltött minden öt évvel együtt emelkedett.

Viszont nem függött össze a munkában töltött idő hosszával a pajzsmirigy- és a mellrák kockázata. Az utóbbi esélye azoknál a nőknél mutatkozott magasabbnak, akik nem szültek gyereket, valamint azoknál, akik három vagy több gyermeknek adtak életet.

Utóbbi felfedezés meglepte a kutatókat, mivel a mellrák ismert kockázati tényezője a gyermektelenség. A szakértők arra következtetnek, hogy a légiutas-kísérők körében azért alakulhat ki nagyobb eséllyel ez a daganatos betegség a három vagy több gyermeket szülő nők esetében, mert az alvás és ébrenlét ritmusa mind odahaza, mind a munkában felborul.

A légiutas-kísérő férfiak esetében gyakrabban fordult elő melanoma és a melanomán kívüli többi bőrrákfajta is, különösen ha a munkahelyen cigarettafüstnek voltak kitéve az 1998-as dohányzási tilalom előtt.

A kutatók a légiutas-kísérők egészségét egy 2013-2014-es felmérés adatain keresztül vizsgálták, a felmérés egy 2007-ben kezdődött, és ma is tartó tanulmány keretében történt. Az új kutatásban a vizsgált dolgozók több mint 80 százaléka nő volt, átlagosan 51 évesek, és valamivel több mint húsz éve dolgoztak a szakmában.

.