Sokaknál már most felléphet a karácsonyi depresszió

alon

2023.12.17. 12:27

Ez nem betegség, hanem hangulatzavar, mely kifejezetten az ünnephez kötődik.

A karácsonyt megelőző egy hónap sokaknak nagyon kényes időszak. A magányosaknál és egyedülállóknál már az ünnep előtt egy hónappal felléphet a karácsonyi depresszió.

A karácsonyi depresszió nem minden egyedülállót érint, és nem szabad összekeverni a depressziós megbetegedéssel. Ez a hangulatzavar kifejezetten az ünnephez kötődik, mint a levertség, a hangulatingadozás, az egyén értéktelennek érzi magát, és úgy gondolja, azért magányos, mert nem elég szerethető.

Akik magányosak, már most is érezhetik a karácsonyi depresszió tüneteit, mert a feldíszített bevásárlóközpontok, a karácsonyi fényben úszó kirakatok, a boltok díszektől roskadozó polcai arra emlékeztetik őket, hogy bizony közeledik egy újabb magányos karácsony.

A karácsonyi időszak az egyedülállókban felerősíti a korábbi párkapcsolati kudarcokat és a megoldatlan kapcsolati konfliktusokat. A hétköznapokban tudják kezelni ezeket az érzéseket: vagy nem foglalkoznak velük, vagy elfojtják magukban. De az ünnep elől nem tudnak elbújni, az kibillenti őket. A gyötrelmes érzéseket nem tudják elhárítani, tudatosul bennük, hogy egyedül vannak. A magányos ember ekkor vagy befelé fordul, vagy elkezd intenzíven társ után kutatni.

Karácsony másnapján általában megugrik a társkereső oldalak népszerűsége is.

.