Hirdetés

Elveszítheti trónját a szexbotrányba kevert svéd király

2011.05.31. 15:01

Hirdetés

Először szólalt meg a szexuális kicsapongással vádolt XVI. Károly Gusztáv svéd király a személyéről hónapok óta keringő híresztelések ügyében: az uralkodó cáfolja a vádakat, de ha felvételek kerülnek elő éjszakai klubokban tett látogatásairól, vélemények szerint még trónját is elveszítheti.

Svédországban a közelmúltban jelent meg leleplező könyv a királyról, akit az éjszakai bárok nagy tisztelőjeként mutatott be a szerző. A szexuális kicsapongással vádolt 65 éves uralkodó népszerűsége rohamosan csökken, ezzel párhuzamosan erősödnek a lemondását sürgető hangok.

XVI. Károly Gusztáv első alkalommal nyilatkozott a botrány kipattanása óta. A TT svéd hírügynökségnek adott interjújában cáfolta a botránykönyvben írottakat. A hírügynökség arra is rákérdezett, létezhetnek-e róla kompromittáló felvételek, erre a király azt felelte, hogy "ez nem fordulhat elő".

Az észak-európai országot azóta foglalkoztatja ez a kérdés, hogy Mille Marcovic, az éjszakai élet ismert alakja, egykori klubtulajdonos nemrég bejelentette: fényképeket hoz nyilvánosságra az éjszakában "forgolódó" uralkodóról.

Amennyiben léteznek, és nyilvánosságra kerülnek ilyen felvételek - és valódiságukat is bizonyítani lehet - Svédországnak vélhetően trónváltásra kell felkészülnie. XVI. Károly Gusztáv örököse a 33 éves Viktória hercegnő, így ő foglalhatná el a trónt.
A király egyelőre azonban kitart álláspontja mellett, amely szerint nem járt szexklubokban.