Elvitték a rendőrök Gyurcsányt, Mesterházit, Lendvait, Neményt és Ipkovichot is (frissítve)

2011.12.23. 13:02

Egy videós közvetítésen Nemény Andrást láttuk a rendőrautóban, a szocialisták közleménye szerint Ipkovich Györgyöt is bevitték a Gyorskocsi utcába.

Rendőrök vitték el Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, volt szocialista miniszterelnököt, aki csatlakozott a Lehet Más a Politika demonstrációjához. Mesterházy Attila pártelnököt és elődjét, Lendvai Ildikót is előállították. Egy videós közvetítésen Nemény Andrást is láttuk a rendőrautóban, a szocialisták közleménye szerint pedig Ipkovich Györgyöt is bevitték a Gyorskocsi utcába.

Mesterházy Attila pártelnököt és elődjét, Lendvai Ildikót is előállították a rendőrök az LMP pénteki demonstrációján, miután az MSZP frakció több tagja megpróbálta megakadályozni a tüntetők elszállítását.

A rendőrök hidegvágókkal leszedték a láncokat, amelyekkel az LMP-s politikusok és aktivisták odarögzítették magukat az oszlophoz a Parlament déli autóbejáratánál, és rendőrautókhoz kísérték őket. Eközben kisebb tumultus alakult ki, ezt követően a Demokratikus Koalíció három képviselőjét is a rendőrautókhoz vitték, majd minden résztvevőt elszállítottak.

A helyszínen elterjedt hírek szerint személyi szabadság megsértésével gyanúsítják őket, és mindannyiukat a Gyorskocsi utcába vitték.

A rendőrség dél után néhány perccel az utolsó, a parlament déli sorompójánál demonstráló tüntetőt is elvitte. Egy fiatalember megpróbált ellenállni, őt lefogták, és megbilincselték. Jelenleg már csak az oroszlános kapuval szemben, az ország karácsonyfája mellett demonstrálnak néhányan.

A Parlament északi bejáratánál tiltakozók közül tíz embert, köztük öt LMP-s képviselőt vittek el a rendőrök: Karácsony Gergelyt, Szabó Rebekát, Vágó Gábort, Ertsey Katalint és Szilágyi Gábort.

Péntek reggel LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlamenthez vezető autóbejáratok egy-egy oszlopához; az Országház ülésére érkezők már nem tudtak autóval behajtani a területre.

Az "Elég volt!" feliratú táblát tartó politikusok így tüntettek a Házban pénteken szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a pénzügyi stabilitási és a választójogi törvény elfogadása ellen.

A déli kapu felőli oldalon Jávor Benedek, Kaufer Virág, Scheiring Gábor, Kukorelly Endre és két aktivista sorakozott fel láncban. A rendőrök Kaufer Virágot és Kukorelly Endrét igazoltatták. Kaufer Virág hangsúlyozta, nem tudnak mást tenni a demokrácia megvédése érdekében. Jávor Benedek azt hangsúlyozta, nem pártként és nem szervezetten, hanem egyéni elhatározásból érkeztek a Házhoz.

A szombathelyi szocialisták közleményt adtak ki:

Tisztelt Szerkesztőség!

Az MSZP Szombathelyi Szervezete gyalázatosnak tartja a parlament épületénél történt ma délelőtti rendőrterrort.

Az elmúlt percekben az MSZP két Vas megyei képviselőjét, Dr. Ipkovich Györgyöt és Dr. Nemény Andrást is elvittek a rendőrök, akik a tüntetők védelmében a szocialista frakcióval együtt kivonultak a parlamentből a Kossuth térre.

Felszólítjuk a szombathelyi fideszes képviselőket, Ágh Pétert és Puskás Tivadar, hogy vállaljanak szolidaritást, hagyják el a parlamentet, és ne adják a nevüket a demokrácia végső megcsúfolásához.

Dr. Czeglédy Csaba
elnökségi tag
MSZP Szombathely

Nemény András

Ipkovich György

.