Az sem jó, ha keveset, de az sem, ha túl sokat alszunk

alon.hu

2022.06.20. 21:01

Az alvás és a betegségek összefüggését keresték tudósok.

Mennyi alvásra van szükségünk
Mennyi alvásra van szükségünk - Forrás:MTI

A napi hét óránál kevesebbet vagy többet alvó embereknél egyaránt növekszik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázata.

Ugyanakkor a napi hét óránál több alvás is növelte a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A vizsgálatban részt vevők közül azoknál, akik kilenc órát vagy annál többet aludtak naponta, másfélszer nagyobb eséllyel jelentkeztek ezek a betegségek.

A legnagyobb kockázatú csoportba azok a hatvan évnél fiatalabb felnőttek tartoztak, akik napi öt órát vagy annál is kevesebbet aludtak. Ezeknél az embereknél több mint háromszor nagyobb volt a kardiovaszkuláris betegségek felbukkanásának valószínűsége, mint azoknál, akik hét órát aludtak.

Anoop Shankar és munkatársai egy több mint 30 000 amerikai felnőtt adatait tartalmazó 2015-ös országos felmérés ide vonatkozó eredményeit elemezték. Az adatok értékelésénél figyelembe vették azokat a tényezőket - életkor, dohányzás, életmód, egyéb fennálló betegségek -, amelyek befolyásolhatták az eredményeket, ám a túl sok vagy túl kevés alvás szívérrendszeri kockázatnövelő hatása így is fennállt.

.