Itthon is bemutatták az új Star Wars-filmet

2015.12.18. 07:41

Vélhetően nem sokan távoztak a mozikból csalódottan.

Hétfő este hatalmas ováció és siker fogadta a Star Wars legújabb epizódját, a hetedik részt (Az ébredő Erő) az Egyesült Államokban. Első VIP-bemutatóját az Oscar-díj-átadásnál is nagyobb várakozás és előkészület előzte meg. A filmes szakma szerint ez lehet minden idők eddigi legsikeresebb mozija. Itthon csütörtök éjfélkor debütált a mozi.

Hétfő este három Los Angeles-i moziban debütált a meghívott közönség előtt az űreposz tíz éve várt hetedik része. A J. J. Abrams rendezte film egy újabb trilógia első epizódja, amely több szempontból is különleges. Ez az első olyan rész, amelyet már nem George Lucas jegyez, a Star Wars szellemi atyja ugyanis tíz évvel ezelőtt bejelentette, hogy a történetet már nem lehet folytatni. Ezután mintegy 4 milliárd dollárért eladta a film minden jogát a Disneynek.

- A Star Wars az egyetlen olyan filmfranchise, amelyet a világon mindenhol és mindenki ismer. A Lucasfilm az első rész óta tudatosan úgy építette fel, hogy az élet minden területére hatással legyen. A Disneyhez átkerült jogok tették lehetővé azt az egész pályás letámadást, amelyet most átélünk. A cég nagyon ügyesen bánik a sztárjaival, a csatornáival és a figuráival, de maximum a tinédzsereket érte el eddig velük, ezért kellett neki egy olyan brand, amellyel az egész lakossághoz szólni tud - magyarázta a hirado.hu-nak Dudás Viktor filmszakértő, az MTVA főtanácsadója.

- Az animációiról ismert vállalat marketinggépezete jóval erősebb, mint a Lucasfilmé, sokkal több licencjogot adtak el, mint a korábbi részek után. Már nemcsak a pólókon és bögréken, hanem szinte mindenen, még a kenőmájason is rajta van a Star Wars-logó. Korábban ez elképzelhetetlen volt - mondta el lapunknak Barta Zoltán, a Magyar Star Wars Klub vezetője.

Star Wars: Az ébredő Erő. (EPA/Nicolas Armer)


Az első 3D-ben is látható részt soha nem látott várakozás előzte meg. A film ajánlóit több tízmillióan nézték meg, a hónapok óta árult relikviákkal dollármilliárdokat kerestek a gyártók. A filmre világszerte rekordszámban fogytak el elővételben a jegyek. Akik már megnézhették a mozit, azt mondták: az új rész minden várakozásukon túltett. A szakértők azt várják, hogy az új Star Wars minden idők minden eddigi rekordját megdönti. Az első helyen jelenleg az Avatar áll, majdnem 2,8 milliárd dolláros összbevétellel; idén a Jurassic World vezet 525 millió dollárral.

- Az Oscart tekintve már a legelső Star Wars megjelenésekor nagyon sokan suttogtak róla, hogy a film megkaphatja az aranyszobrot, majd végül hatot be is gyűjtött. Most is nagyon sokan beszélnek erről; hogy végül kap-e díjat, még kérdéses. Hollywood egyébként nagyon szereti a nagy eposzokat, a szívszorító történeteket. A Star Wars annak ellenére, hogy sci-fi, valójában sokkal inkább a családi kapcsolatokról és problémákról szól, nagyon látványos és lenyűgöző köntösbe bújtatva, ettől is működik igazán jól - állapította meg a filmszakértő.

A filmben rengeteg olyan meglepő fordulat van, amely lázban tartja a rajongókat, ezért is kellett teljes hírzárlatot elrendelni a VIP-vetítések után, és ez volt az oka annak is, hogy az amerikai premiert csak két nappal a bemutató előtt tartották (általában 2-3 héttel előtte tartják). Csütörtökön éjfélkor itthon is debütált a film. 

A pénteki Star Wars bemutató előtt a Google beüzemelt még egy csodafegyvert a rajongóknak.

Aki már beírta a Google keresőbe (idézőjelek nélkül), hogy "A long time ago in a galaxy far far away", s meghozta a döntést, hogy melyik oldalra kell állnia, most újabb nagy dobáson mulathat. Meg a környezete is, mert a keresőóriás legújabb promóciója nem csak a játékosoknak mókás - a dolog a külső szemlélőknek sem utolsó látvány.

Mobilunkat néhány lépésben fénykarddá alakíthatjuk.

Először látogassunk el ide, majd az oldalon fellelhető egyedi kódú weboldalra a mobil böngészőjében – valami ilyen lesz, hogy g.co.lightsaber/….. –, majd csatlakoztassuk a mobilt a fenti ábrának megfelelően két kézzel, függőlegesen tartva, s nyomjunk indítást a kijelzőn megjelenő nyél gombján. Kezdődhet is a viadal.

Mobilunk fénykarddá alakul, még a jellegzetes hangok is suhognak, amint hadonászunk. A csatát rohamosztagosokkal vívhatjuk meg a csillagrombolón. Kihagyhatatlan nekünk is, meg azoknak is, akik minket néznek.

.