A Sony forgalmazza Amerikában A nagy füzet-et

2014.01.04. 18:16

A történet egy Vas megyei kötődésű írónő regényén alapul. A film Oscar-díjra is esélyes.

A történet egy Vas megyei kötődésű írónő regényén alapul. A filmet Oscar-díjra jelölték.

 A független filmek forgalmazásában világelső Sony Picture Classics vásárolta meg és mutatja be Észak-Amerikában Szász János Kristály Glóbusszal díjazott filmjét, A nagy füzetet.

    A Sony Picture Classics forgalmazta korábban Woody Allen, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Richard Linklater, Pedro Almodovar és Michael Haneke nagysikerű alkotásait is - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap pénteken az MTI-vel.

    Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium) a magyarországi születésű svájci írónő, Kristóf Ágota negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült filmje, A nagy füzet (Le Grand Cahier) főszereplője egy tízéves ikerpár, Gyémánt László és András amatőrszínészek alakításában. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

A szombathelyi díszbemutató

Szász János

A film érdekessége, hogy az a Vas megyei kötődésű, Kossuth- díjas Agota Kristof írónő könyvéből készült. Lapunk ott volt a szeptemberi szombathelyi díszbemutatón, és mellesleg 10 pontból 10-et adott a filmre. Az eseményen Szász János is megjelent. Ugrás a cikkre >>>


A Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával készült mozifilm illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német filmekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ, Ópium), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-filmben. A nagymama szerepében a Nemzet Színésze címmel is kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr Christian Berger fényképezte, akinek munkásságát Michael Haneke rendezéseiből ismeri a közönség.

    A Szász-film európai koprodukcióban készült a Hunnia Film Stúdió - magyar producere Sándor Pál - és a német Intuit Pictures gyártásában, az osztrák Amour Fou és a francia Dolce Vita Films részvételével az EU MEDIA Programja, az Eurimages és a kulturális államtitkárság támogatásával.

    A nagy füzet nemzetközi premierje alkalmával elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint elnyerte a legjobb film, a legjobb színésznő és a legjobb színész díját a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon. Megkapta a franciaországi Les Arcs Európai Filmfesztiválon a diákzsűri díját is.

    Szász János rendezése versenyben van a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért, ugyanis rajta van azon a kilenc külföldi filmet tartalmazó szűkített listán, amiből az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki hamarosan az öt jelöltet.
.