A Falco-gyár "füstje" az ombudsman szemét is csípte

2016.06.02. 14:06

A Markusovszky sürgősségi osztályától és a börtöntől viszont el volt ragadtatva.

Vas megyében vizsgálódott Székely László, az alapvető jogok biztosa és két helyettese, a munkalátogatás tapasztalatait csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették Szombathelyen.

Székely László elmondta: a Markusovszky kórház sürgősségi osztályán és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben tájékozódott a körülményekről, valamint a gyermekbarát meghallgatás módszerével ismerkedett. Az utóbbiról szólva megjegyezte: a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények esetében alkalmazott nemzetközi módszerről a jövő hónapban konferenciát rendeznek Budapesten.

Az alapvető jogok biztosa elismerően szólt arról, amit a szombathelyi kórház sürgősségi osztályán tapasztalt, azt mondta, ott az országos átlagot meghaladó technikai felszereltséggel és felkészültséggel folyik a betegellátás.

Az MTI kérdésére az ombudsman elmondta, a kórház főigazgatójával folytatott beszélgetés során megfogalmazódott: a nyugati határszélen egyre nagyobb gondokat okoz a orvosok és a szakképzett egészségügyi dolgozók elvándorlása, akik a szomszédos Ausztriában az itteni bérük többszöröséért találnak maguknak munkát.

A büntetés-végrehajtási intézetben tett látogatásáról szólva Székely László úgy fogalmazott: úgy érezte, mintha nem is Magyarországon lett volna, az átlagosnál sokkal magasabb szintű fogva tartási körülményeket tapasztalt, ezek része a foglalkoztatás megszervezése is.

Elmondta,

Vas megyéből a hivatal fennállása óta kevés panasz érkezik hozzájuk, az ombudsmani látogatás során most is csupán 21 panasz gyűlt össze a kihelyezett gyűjtőládákban, ezek közül hét a Falco Zrt. környezetszennyezését kifogásolta. 

Székely László emlékeztetett: a szombathelyi gyár ügyét régóta vizsgálja a hivatal, 2016 márciusában tették közzé jelentésüket, ebben szorgalmazzák, hogy a gyár mielőbb szerelje fel a hatóságok és a lakosság által követelt hatékonyságú szűrőberendezéseket, valamint a folyamatos környezetterhelési méréseket biztosító műszereket.

Szabó Marcell, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes a Falco működésének vizsgálatáról elmondta: a gyár jelentősen növelné a termelést, a környékén élők viszont már a jelenlegi működéssel járó környezetterhelést sem tartják elviselhetőnek.

Hangsúlyozta: Magyarország az európai lista első helyén áll a tüdő megbetegedéseit illetően, Szombathelyen pedig az országos átlagot 250 százalékkal haladja meg az ilyen légúti megbetegedések száma.

Éppen ezért, egy egészségesebb jövő érdekében a Falco-gyárnak vállalnia kell a környezetterhelést csökkentő beruházást - jelentette ki.

Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes elmondta: a Vas megyében élő horvát, szlovén, német és cigány nemzetiség képviselőivel találkozott. Tapasztalatai szerint ezeknek a nemzetiségeknek a tagjai pozitív és öntudatos nemzetiségi életet élnek, olyan közösségi tereket hozva létre, amelyekhez hasonlóra az országban kevés példa akad.

A problémák között említette a nemzetiségi önkormányzatok adminisztratív leterheltségét, a nemzetiségi nyelveket oktató pedagógusokkal szembeni magas képzettségi elvárásokat, valamint azt is, hogy csak kevés helyen tudják a nemzetiségek az anyanyelvükön gyakorolni a hitüket, ennek oka pedig az adott nemzetiség nyelvét beszélő papok hiánya.

.