152 kilós tökkel lett fődíjas az Őrségi tökfesztiválon, jövőre 5-600 kilós példány a cél

2016.10.15. 09:15

Keszler László harmadik éve termeszt óriástököt.

Az egyik tök, amelyik már nem nő tovább, 152 kilót nyom, a másik 250 kilós is lehet. Az utóbbi, gigantikus zöldséget kislánya után Pankának nevezte el a gárdonyi töktermesztő, akivel a kertjében beszélgettek a Fehérvár Médiacentrum munkatársai.

"Ez az egész csak hobbinak indult, egyébként a vendéglátásban dolgozom a Velencei-tó partján" - mondta Keszler László, aki egy darabig Angliában élt, onnan hozta haza ezt a szokatlan hobbit. Ez a harmadik év, amikor hatalmas tököt sikerül termesztenie.

A "kicsi", 152 kilós tök

Ez egyébként nagyjából így is csak a fele lenne a világrekordnak. A svájci Beni Meier töke ugyanis a világ valaha volt legnagyobbja, a maga 1054 kilós súlyával, amit még 2014-ben mértek a ludwigsburgi óriástök fesztiválon.

Keszler László az Atlantic Giant fajtára esküszik, amelynek beszerzése Magyarországon elég körülményes, külföldről rendeli a magokat. Ahogy mondja, idén szerencséje volt, mert a két elsőre elültetett palántából lett a két óriástök, az egyelőre név nélküli 152 kilós példány és a Panka nevű.

A kisebbik, 152 kilós tök már hetekkel ezelőtt megkezdte országjáró körútját, például a rácalmási és az őrségi tökfesztiválon is elnyerte a fődíjat, így megilleti a kitüntető cím: az Ország Tökkirálya.

A nagyobbik tök

A hatalmas tökökkel a gárdonyi hobbikertész elképzelései szerint a halloweeni szezon alatt az ország számos pontján találkozhatunk, bevásárlóközpontoktól a különböző fesztiválokon keresztül oda viszi, ahol éppen igény mutatkozik a munkája gyümölcsére. A szezon végén aztán mindkét óriás abban a 1,5x1,5 méteres gödörben végzi majd feldarabolva, amit már a következő évi terveinek készített elő: 2017-ben szeretne egy 5-600 kilós tököt felnevelni. Keszler László számításai alapján ez akár félmillió forintos költséggel is járhat a több ezer liter vizet, a műtrágyát és a befektetett időt is beleszámolva. Ha sikerrel jár a vállalkozása, akkor elmondhatja magáról, hogy ő termesztette minden idők legnagyobb magyar tökét, amelynek héjában a tökszezon végén szeretné majd átevezni a Velencei-tavat. 

Fotó: Fehérvár Médiacentrum

.