Ítélet a körmendi késelő és a kőszegi sikkasztó ügyében

2016.10.21. 17:53

Ezen a héten mindkét ügyben jogerős ítélet született. Minderről a Szombathelyi Törvényszék tájékoztatta lapunkat.

A Szombathelyi Járásbíróság Varga Roland tanácsa ítéletet hozott K.D.G felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete és életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatti ügyben.

Az eseményekről lapunk is beszámolt. Az ügy lényege, hogy a jövedelemmel nem rendelkező férfi betört egy körmendi házba, ahol megszúrta az ott lakó férfit, akinél az elszenvedett sérülésnél súlyosabb, 8 napon túl gyógyuló, súlyos életveszélyes sérülés keletkezésének közvetlen reális lehetősége fennállt. A közvetlen életveszélyes sérülés bekövetkeztének elmaradása annak köszönhető, hogy a sértett a vádlott kezét megfogva a szúrás erejét csökkentette.

A bíróság a bűncselekmények elkövetése miatt – halmazati büntetésül – 5 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki a vádlottra, és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A kiszabott szabadságvesztés idejébe beleszámít az előzetes fogvatartásban töltött idő. K.D.G.-nek közel 1 millió 900 ezer forint bűnügyi költséget kell megfizetnie.

Az ítélettel szemben nem fellebbeztek, ezért az jogerőre emelkedett.


A Kőszegi Járásbíróság – Baloghné dr. Turay Zsófia tanácsa az első tárgyaláson ítéletet hirdetett T.H.Zs. vádlott ellen nagyobb értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt folyamatban lévő büntetőügyben.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a vádlott a csepregi székhelyű Területi Gondozási Központ élelmezés vezetőjeként 2012. december 20. és 2015. július 14. napja között állt közalkalmazotti jogviszonyban. Munkaköri feladata volt többek között az étkezési térítési díjak beszedése, mezőgazdasági termények felvásárlása, pénztárba történő elszámolása, pénzkezelés és ezzel kapcsolatos írásos dokumentáció elkészítése, számlák kiállítás.

A vádlott 2014. január 1. és 2015. június 30. között a kezelésére bízott pénztárba befizetett térítési díjakból a munkakörével folyamatosan visszaélve több alkalommal – rendszeres haszonszerzésre törekedve – több részletben tulajdonított el 1 millió 396 ezer 555 forintot.

A bíróság a vádirathoz képest 156 ezer 300 forinttal kevesebb elkövetési értéket állapított meg.

A bíróság megállapította a vádlott bűnösségét, és 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását két évre felfüggesztette, és kötelezte a bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélettel szemben nem jelentettek be fellebbezést, így az azonnal jogerőre emelkedett.

.