Garzuly Ferenc és Koltay Péter kapták az első István Lajos-díjakat

2011.03.23. 22:21

Hangulatosan ünnepélyes környezetben idén első alkalommal adta át Pusztay János professzor az István Lajos-díjakat.

István Lajos díj

A szombathelyi Weöres Sándor Színházban épületében található Krúdy Étteremben szerdán megtartott rendezvényen a családtagokon és kollégákon kívül megjelent Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Jordán Tamás színigazgató is.

A díjat megalapító Pusztay János, aki a másfél évtizedes közös munkának, közéleti tevékenységnek (például a Vas Megyéért Egyesületben) köszönhetően barátjának mondhatta István Lajost, a díj filozófiájáról szólva felidézte 2007-ben elhunyt, Széchenyi-díjas orvosprofesszor tevékenységét: "mind szakterületén, a haematológiában, mind a tágabb és a szűkebb haza közéletében kiemelkedő szerepet játszott. Korunkban, amikor a politika egyre szélesebb tömegek számára válik újra úri huncutsággá, amely azonban mégis egyre nagyobb mértékben meghatározza valamennyiünk létét, egyre ritkább az olyan szakember, aki – kilépve tudománya elefántcsonttornyából – tudásának, tehetségének, energiájának nem jelentéktelen részét a köz javának szolgálatába állítja. S teszi mindezt teljesen önzetlenül. István Lajos egyike volt ezen keveseknek. Az értelmiség lét legtisztább képviselőjeként. Értéktékozló, a pillanatban tobzódó korunkban fontosnak tartom az emlékőrzést, az érték felmutatását, hogy legyen mire támaszkodunk akkor, ha egyszer majd az erkölcs és a szellem határozza meg létünket."

István Lajos Díj 2011

István Lajos születésnapján mostantól kezdve minden évben két kitüntetés talál gazdára: egy innovációs és egy életműdíj. Szakterületi feltétel nincs, csak két egyéb feltétel: kötődés Vas megyéhez és Szombathelyhez, illetve a – legalább hazai, de még inkább nemzetközi szinten mérhető – minőség. A díjra pályázni nem lehet, az alapító fenntartja magának a jogot, hogy szakemberekkel folytatott konzultációk alapján válassza ki a díjazandó személyeket.

A díjjal emlékérem jár, amelyet Lesenyei Márta Munkácsy-díjas szobrászművész tervezett, valamint szerény anyagi elismerés, amelynek összege további támogatók csatlakozása esetén növekedhet. Pusztay János megköszönte az MKB-nak, hogy felkarolta és támogatja a kezdeményezést.

István Lajos díj

A díjazottak

"Az érték egyre inkább a csend mögött rejtőzik" – e szavakkal kezdte Pusztay professzor az első díjazott bemutatását. Garzuly Ferenc 1937-ben született Pozsonyban, és azok közé tartozik, akik bár kiemelkedő színvonalon tevékenykednek, mégis ritkán irányul rájuk a figyelem.

István Lajos díj

Egy híján 50 éve dolgozik a Markusovszky Kórházban, két évtizedig annak főorvosa volt, jelenleg főtanácsos. 1991 óta kandidátus, 2006 óta címzetes egyetemi tanár.

István Lajos díj

Hosszú időn át különböző szakmai szervezetek vezetője, számos tudományos testület vezetőségi tagja neurológusként, neuropatológusként. Tudományos munkásságát jelzi 62 közleménye, négy könyvfejezete, közel 150 előadása. Számos konferencia szervezője mind a mai napig, legfontosabb publikációit nemzetközi folyóiratok közölték. Egyebek mellett kitüntették a Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjével, megkapta a Vasi Szemle nívódíját és a Pro Sanitate Savariansae díjat.

István Lajos díj

Garzuly Ferenc az utóbbi években az irodalmi életben is bemutatkozott: 2006-ban jelent meg első könyve, a Fekete víz, örvénylő idő, amelyet két évvel később követett az Ismeretlen évszak (Szabálytalan napló) című családregény. Felesége Geszler Mária keramikusművész.

István Lajos díj

Garzuly Ferenc professzor, aki hosszú időn keresztül volt a névadó kollégája, Dr. István Lajos életműdíjat vett át.

István Lajos díj

Az első Dr. István Lajos innovációs díj átadását felvezető rövid köszöntőben Pusztay arról beszélt, a műszaki képzésnek városunkban nincsenek hagyományai, és kérdéses, hogyan lehet arra ösztönözni a fiatalokat, hogy ilyen jellegű tanulmányokat folytassanak, abban a világban, amikor a könnyen megszerezhető diplomák váltak preferálttá. "Amit mi helyben megtehetünk, az az, hogy példaképeket állítunk", szögezte le a professzor.

István Lajos díj

Ilyen példakép lehet az 1959-ben született Koltay Péter feltaláló és fejlesztőmérnök, aki első diplomáját a Műszaki Főiskolán szerezte 1982-ben. Ezután következett a Műegyetem, majd további tanulmányok, köztük például az American Business School. A programozástól a mechatronikáig számos területen otthonosan mozgó kutató munkái közül a díj alapítója a gabonaiparban hasznosítható legutóbbi fejlesztéseket emelte ki. A gabonák fuzáriumgombák általi fertőzöttsége egészségkárosító hatású, az egyre népszerűbb teljes kiőrlésű gabonák esetében még nagyobb a kockázat. Koltay berendezése ózonnal fertőtlenít. Az így kezelt levegő elpusztítja a kórokozókat, ezáltal csökkenti a gombák által termelt mikrotoxint.

István Lajos díj

Koltay Péter feltalálói tevékenységét több díjjal is értékelték, a kiváló ifjú szakember kitüntetéstől a Géniusz-díjig.

István Lajos díj

István Lajos díj

István Lajos díj

.