Hirdetés

Szabályos-e minimum összeghez kötni a kártyás fizetést?

Szabályos-e minimum összeghez kötni a kártyás fizetést?

2017.09.09. 08:56

Egyre több boltban napi probléma ez.

Hirdetés

Vásárlásaink alkalmával készpénzünk helyett egyre inkább bankkártyánkhoz nyúlunk. Az üzletek többsége lépést tart a változó igényekkel, POS terminálok telepítését rendelnek bankjuktól, valamennyi rendelkezik már érintés nélküli fizetési funkcióval is.  Ennek nagy előnye, hogy kisebb értékű vásárlásaink kiegyenlítése megoldható egyetlen mozdulattal. Sajnos még mindig előfordulnak kisebb boltok, ahol bizonyos összeghatárhoz kötik a kártyás fizetés lehetőségét.

A kereskedő önkényesen úgy dönt, hogy minimum értéket szab meg. A vásárló bosszankodik, hogy a hőn áhított javakat nem tudja megvenni. Sőt! Kellemetlenül érzi magát, netán magyarázkodnia kell, amiért nincs nála készpénz. Egyre több kényes szituáció után érdemes megkeresni az igazsághoz vezető utat például vonatkozó üzletszabályzatok, fórumok, értő hozzászólások segítségével.

Hamar kiderül, a negatív hozzáállás legfőbb oka a tájékozatlanság, ugyanis a kereskedők attól tartanak, hogy fix díjat számolnak fel a pénzintézetek, pedig

  •     a nagy bankok lineáris díjszabás mellett dolgoznak
  •     a kisebb takarékszövetkezetek tranzakciós díjat állapíthatnak meg, amelyet a kereskedő a fogyasztóra nem háríthat át,
  •     százalékos kereskedői jutalékot vonnak le a vásárlás végösszegéből.

Nem indokolt tehát, hogy a kisebb összegű vásárlást megtagadják az üzletek. A PayPass elterjedésével, annak gyorsasága és kényelme miatt igen kis összegeket is kiegyenlítenek kártyájukkal a vásárlók.


Kiderült továbbá, hogy

  •     a kereskedő nem határozhat meg minimum, illetve maximum összeget sem.

Ezt a nemzetközi kártyatársaságok, illetve a bankok (többek között az OTP, a Raiffeisen, a Budapest Bank, a CIB, a K&H) is tiltják kártyaelfogadói üzletszabályzatukban: a kártyát vásárlási értéktől függetlenül köteles elfogadni az eladó. A nagy nemzetközi kártyatársasági rendszereknek éppen az egységes szabályrendszer alapján történő széleskörű kártyahasználat az előnye.

    Ha a kereskedő nem engedi a végösszeget bankkártyával kiegyenlíteni, akkor nem a szabályok szerint jár el. Ilyenkor jogosan lép fel a fogyasztó, nemtetszésének hangot adva.

A bankkártya készpénz-helyettesítő fizetőeszköznek minősül. Forrás: civishir.hu

.