Hirdetés

Komoly csúszások vannak a vasi lakásépítésekben
oc.hu

Komoly csúszások vannak a vasi lakásépítésekben

Vasi Gazdaság

2017.10.20. 08:52

A Vasi Gazdaság elemzése szerint sok lakásépítési projekt csúszik, átlagosan 5-6 hónapot, illetve vannak olyanok, amelyeket a beruházók nem tudnak elindítani.

Hirdetés

A munkaerő-hiány és a szűkülő építőanyag-ipari kapacitások is drágítják az építkezést. A hazai építőipar egészére, ezen belül a lakásépítésekre, az építőanyag árakra, illetve a lakásárakra vonatkozó, szeptember végéig beérkezett statisztikai adatokra tekintettel két dolgot szűrnek le az elemzők. Egyfelől lassulni látszik a lakásépítések növekedési üteme, másfelől valamelyest mérséklődik az árak eddig tapasztalt emelkedése is. Mindehhez persze hozzá kell tenni, hogy ebben a tekintetben is nagyok a különbségek az ország keleti és nyugati megyéi között.

Vas megye továbbra is őrzi második helyét a lakásépítések számában. Az első Győr-Moson-Sopron kiugró adatot produkált, ebben a megyében százezer lakosra vetítve 317 lakás épült az év első kilenc hónapjában, miközben Nógrád megyében három, Budapesten pedig 56. Az országos átlag egyébként 51 lakás, ezt még a főváros is alig haladta meg. A számokat egyértelműen Győr-Moson-Sopron, Vas és Pest megye húzta felfelé. Vasban egyébként százezer lakosra számítva 82 új lakás épült.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint egyébként a lakásépítés tavalyi élénkülése az idei első félévben is folytatódott. Országszerte 5 ezer új lakás épült, 46 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A községekben csaknem kétszeres volt a növekedés, a megyei jogú városokban 38 százalékkal, a többi városban pedig négyötödével nőtt a használatba vett lakások száma. Budapesten ugyanannyi lakás épült, mint egy évvel korábban – idézte a számokat a napi.hu.

Az első félévben az építésügyi szakhatóságokhoz összesen 19 ezer 823 egyszerű bejelentés érkezett, illetve új lakás építésére adtak ki engedélyt, ami 40 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. Az élénkülés elsősorban Budapesten és a kisebb városokban volt jelentős. Figyelemre méltó ugyanakkor, és ez az élénkülés lassulását is jelzi, hogy négy megyében (Győr-Moson-Sopron, Somogy, Hajdú-Bihar, valamint Csongrád) visszaesést regisztráltak.

A lakásárak vonatkozásában is óriási különbségek vannak az ország egyes részei között – olvasható az Otthon Centrum legújabb elemzésében, amit a portfolio.hu tett közzé.

otthon_centrum-20171010 (1)

Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Dunaújvárosban, Hódmezővásárhelyen 220 ezer forintért is lehet új lakást vásárolni, míg országosan a teljes kínálat 60 százaléka kerül négyzetméterenként kevesebb, mint 400 ezer forintba. A fővároson kívül kínált új lakások mindössze 6,6 százaléka drágább 500 ezer forintnál négyzetméterenként, míg Budapesten mostanra alig találni 500 ezer forintnál alacsonyabb négyzetméteráron kínált új lakást.

Szombathelyen 624 új lakás szerepelt a harmadik negyedévi kínálatban, ezek átlagos alapterülete 69 négyzetméter volt, míg a négyzetméterár nem érte el a 340 ezer forintot, azaz jóval alatta volt a 382 ezres országos átlagnak. Érdekességképpen néhány adat: Sopronban átlagosan 448 ezerért, Kecskeméten 442 ezerért, Győrben 409 ezerért kínálják négyzetméterenként az új építésű lakásokat. Az árak egyértelműen nőnek, igaz – mondják a szakértők -, az áremelkedés üteme várhatóan mérséklődik. Annak ellenére is, hogy folyamatosan többe kerülnek az építőanyagok, mint egy évvel ezelőtt.

Heteket, sőt előfordul az is, hogy hónapokat kell várni egyes építőanyagokra, mindenekelőtt a szálas hőszigetelők szállítási ideje és ára nőtt meg, utóbbi átlagosan 10-20 százalékkal – írja a Világgazdaság.

Az ágazatban 10-11 százalékos az átlagos drágulás. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) első kilenc havi piaci jelentéséből az olvasható ki, hogy az építőanyagok értékesítési volumene időarányosan 20-25 százalékkal haladja meg az előző évit. A szövetség elnöke szerint a kapacitások szűkössége miatt nehezen ítélhető meg, hogy hány új lakás készül el az idén, a MÉASZ 16-20 ezerre számít, de sok a “gazdaságosan” kivitelezett, vagyis a közepes minőségű alapanyagokból megépülő leendő otthon.

A fentieket figyelembe véve arra a következtetésre jutunk – és ez számos, köztük vasi városban – már tapasztalható is, hogy sok lakásépítési projekt csúszik, átlagosan 5-6 hónapot, illetve vannak olyanok, amelyeket a beruházók nem tudnak elindítani. Ennek oka pedig az építőanyagok szállítási határidejének megnövekedésén túl az ágazatot továbbra is feszítő munkaerő-hiány. Tehát nem csak az jelent csúszást, hogy hónapokra előre kell leadni az építőanyag rendeléseket, hanem az is, hogy nincs, aki megfelelő minőségű szakipari munkát végezne. Kétségtelenül ez is emeli az árakat. Érdekes összeállítást közölt a napi.hu az MTI körképe alapján, amiből kiderült, hogy az építőanyagárak és a munkabérek növekedése miatt a tervezetthez képest jelentősen drágulnak az önkormányzati beruházások is.

Ráadásul olyan projektekről van szó, amelyekhez az európai uniós és egyéb támogatásokat már elnyerték az egyes városok, ezért a helyhatóságoknak növelniük kell a fejlesztésekre fordított saját forrásaikat. És vélhetően ezek a beruházások is csúszásban vannak, illetve lesznek.

Forrás: Vasi Gazdaság

.