Hirdetés

Látogatóirányító rendszert létesítenek a szlovén-magyar határtérségben

Látogatóirányító rendszert létesítenek a szlovén-magyar határtérségben

2017.10.27. 13:40

Elindult a Guide2Visit projekt.

Hirdetés

Komplex látogatóirányító rendszert létesítenek a szlovén-magyar határtérségben, elindult a Guide2Visit projekt

Nemzetközi érdeklődés övezte azt a nyitókonferenciát, melyet október 26-án tartottak Szentgotthárdon. A Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetésével elindult a Guide2Visit projekt, a támogatási szerződés ünnepélyes aláírási ceremóniáján részt vett Boris Jesih szentgotthárdi főkonzul, V. Németh Zsolt államtitkár, Kiss-Parciu Péter határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár (KKM) és Horváth Nikoletta főosztályvezető-helyettes a Miniszterelnökség részéről.

Boris Jesih szentgotthárdi főkonzul köszöntőjével kezdődött a Guide2Visit nyitókonferencia, a diplomata a szlovén-magyar együttműködés fontosságát hangsúlyozta. V. Németh Zsolt államtitkár beszédében kiemelte a jó kapcsolatokon túl a térség fejlődésének eddigi eredményeit, turisztikai lehetőségeit, valamint sikeres megvalósítást kívánt a most induló projekthez. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében az eddigi együttműködés eredményeit emelte ki, és örömét fejezte ki, hogy újabb közös projekt megvalósulása lehetséges Vas megye és együttműködő partnerei között.

A Guide2Visit nyitókonferenciáján a kerékpáros együttműködés határon átnyúló lehetőségeiről, a szlovén-magyar kapcsolatok fejlődéséről, valamint a projekt megvalósulását támogató Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Programról hallhattak előadást a résztvevők, majd sor került a projekt támogatási szerződésének aláírására Dimitrij Pur, az Irányító Hatóság helyettes vezetője és dr. Balázsy Péter, Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezetője részvételével.

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző, mint a konzorcium vezetője elmondta, a több mint 600 millió forint összköltségvetésű Guide2Visit projekt során az együttműködő partnerek célja a szlovén-magyar határ menti területek turisztikai, közlekedési integrációjának javítása, ennek keretében megépül az Orfalu-Büdfalva közötti mintegy 1300 méter hosszú kerékpáros összeköttetés. További célok között szerepel a turisztikai szolgáltatók közötti együttműködés hálózat kialakítása, valamint egy, a határon átnyúló látogatóirányítói rendszer, amely segítségével a térségbe látogató turisták hosszabb időt tölthetnek itt, és megismerhetik a terület turisztikai és kulturális attrakcióit is.

A Guide2Visit projekt területe az Őrség-Vendvidék és a Göcsej-Hetés térsége, valamint a szlovéniai Lendva, Muraszombat és Ptuj térségét érinti, megvalósulási időszaka 2020. augusztus végéig tart. A projekt során együttműködő partnerek: Vas Megyei Önkormányzati Hivatal, Zala Megyei Önkormányzat, Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Muraszombati Kulturális, Turisztikai és Sportintézet, Bistra Ptuj Tudományos Kutatási Központ.

.