Orvosi kartonok, kényes fájlok, bérjegyzékek hozzáférhetőek szabadon az interneten

2018.04.06. 11:17

Nem védjük eléggé személyes adatainkat az interneten

Magánszemélyek és vállalatok több mint 1,5 milliárd kényes fájlja - bérjegyzékek, orvosi kartonok, szabadalmi kérelmek - érhetőek el szabadon az interneten - közölték kutatók, rámutatva a Facebook botránya után a személyes adatok védelmének hiányosságaira.

A Digital Shadows kiberbiztonsági cég kutatói csak 2018 első negyedévében 12 petabájtnak (12,884 milliárd megabájt) – azaz a Panama-akták, a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott több mint 11 millió bizalmas dokumentum 4000-szeresének -megfelelő védelem nélküli személyes dokumentumot találtak.

Olyan fájlokról van szó, amelyekhez bárki hozzáfér, aki minimális műszaki ismerettel rendelkezik

- mondta Rick Holland, a Digital Shadows alelnöke. “Nem kellett jelszóval azonosítani magunkat, ez igazán megkönnyíti a számítógépes kalózok dolgát” – mondta a szakértő az AFP francia hírügynökségnek.

Miközben a Facebook és a Cambride Analytica botránya miatt az egész világ internetezői aggódnak a kiszivárogtatások és a közösségi portálok által szolgáltatott személyes adatokkal való esetleges visszaélés miatt,

nem foglalkozunk a digitális lábnyomunkkal és a már nyilvánosan elérhető adatainkkal

– áll a Digital Shadows jelentésében.

A kutatók által felfedezett dokumentumok mintegy 36 százaléka az Európai Unióból származik, de a maga 16 százalékával az Egyesült Államok az az ország, ahol a legtöbb ilyen dokumentumot találtak. Ázsiai és közel-keleti fájlok is érintettek.
 

Ezek között a dokumentumok között mintegy 2,2 millió röntgen- és MRI-felvétel, 700 ezer bérjegyzék és 60 ezer adóbevallás van. Ami a cégeket illeti, szabadalmi kérelmek, formatervezési tervek és termékleírások egyaránt elérhetők.
“Ha a szervezetek a rendszereik elleni kalóz- vagy adathalász támadásokban az ipari kémkedés egyik lehetséges forrását látják, a tanulmány következtetéseiből egyértelmű, hogy kényes adataik jelentős mennyisége máris szabadon elérhető” – hangsúlyozta a Digital Shadows.

A Digital Shadows által felfedezett fájlok többsége az adatok interneten való tárolásában, illetve a fájlcsere protokollban és szolgáltatásokban lévő konfigurációs hibák miatt elérhető.

Az interneten való tárolásnál a gondot nem a fizikai adathordozó nélküli rendszer okozza, hanem ennek a felhasználók által való kezelése, akik néha úgy tárolják az adataikat az interneten, hogy nem is tudnak róla- magyarázta Rick Holland.

.